Evropska komisija objavila je veliku studiju o uticaju oznaka rokova trajanja na bacanje hrane u EU.
Rezultati terenskog istraživanja pokazuju da se oko 9 miliona tona hrane godišnje, što je 10 odsto ukupne količine bačene hrane, u EU baci iz razloga povezanih s oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda, piše N1 Hrvatska.
Prema istraživanju koje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 trgovina na teritoriji osam država članica, najviše potencijala za smanjenje bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mliječnih proizvoda, jogurta, svježih sokova, pakovanog mesa i ribe.
Manje od pola građana EU razumije razliku između „upotrebiti do“ i „najbolje upotrebiti do“, oznaka koje su propisane evropskim zakonodavstvom.
Iako nakon isteka ove druge oznake hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.
“Najbolje upotrebiti do“ znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju. U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamenili tu oznaku s „najbolji kvalitet do“ i „najbolje do, ali upotrebljivo nakon“. Evropska komisija bi svakako trebalo tu inicijativu uzeti u obzir, smatra izvestiteljka Evropskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan.
Izvor: N1
(broj pregleda: 46)