Zaštitite životinje od zime

Uprava za veterinu resornog ministarstva Srbije na svom sajtu objavila je preporuke o načinu postupanja sa životinjama u uslovima ekstremno niskih temperatura. Držaoci domaćih životinja upozoreni su da su po aktuelnom Zakonu o dobrobiti životinja odgovorni za njihov život, zdravlje i dobrobit.

krava_zima

Stočari moraju da preduzmu sve neophodne mjere kako bi obezbijedili da se životinjama ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povrede. U slučaju ekstremno niskih temperatura i obilnih padavina dužni su da obezbijede zaštitu životinja od uticaja loših vremenskih prilika, redovnu ishranu i dovoljno vode.

One moraju da imaju nesmetan i slobodan pristup štali ili nekoj drugoj vrsti zaklona kako bi mogle da se sklone od hladnoće. Kada su u pitanju konji, preporučljivo je da se prekriju ćebadima, koja će im pomoći da održe tjelesnu temperaturu i suvo tijelo. Važno je obratiti pažnju da se voda u pojilicama koje se drže napolju ne zaledi.

Na niskim temperaturama treba pojačati ishranu životinja i davati je u neograničenim količinama. To će im pružiti neophodnu energiju.

svinja_zima

Kada je u pitanju prevoz životinja, posebna pažnja mora se usmjeriti na plan puta i mora se dobro provjeriti ruta kojom će se kretati prevoz, jer u ovakvim slučajevima može doći do blokade, zastoja i sličnog. Za telad mlađu od šest mjeseci, ždrebad mlađu od četiri mjeseca, prasad do 10 kilograma težine i jagnjad lakšu od 20 kilograma u vozilima obavezno treba obezbijediti prostirku.

U slučajevima ekstremno niskih temperatura prostirku treba obezbijediti i starijim, odnosno težim životinjama. Ako putovanje traje dugo, odnosno duže od osam časova, ventilacioni sistem u prevoznom sredstvu mora da bude takav da temperaturu u smještajnom prostoru za životinje održava iznad nula stepeni.

U slučajevima ekstremno niskih temperatura nije preporučljivo izvođenje životinja na stočne pijace. Čak i ako su obezbijeđeni odgovarajući smještajni uslovi, treba uzeti u obzir negativne posljedice koje mogu nastati tokom prevoza životinja do pijaca. 

Koze_zima_1

Od suštinskog je značaja da se na stočnim pijacama obezbijede dovoljne količine vode, kao i alternativni izvori napajanja. Ukoliko to nije moguće, treba prestati s prijemom životinja.

Ukoliko se životinje smještaju tokom noći u depoe stočne pijace, odgovorno lice mora da obezbijedi funkcionalne prostorije i dovoljnu količinu prostirki, hrane, vode i zaštitu od loših vremenskih prilika.

Kućne ljubimce treba držati zatvorene i ni pod kojim uslovima ih ne treba dugo ostavljati. Izlaganje nosa, ušiju i šapa kućnih ljubimaca ekstremno niskim temperaturama može dovesti do smrzavanja i hipotermije. Iz tog razloga, kratkodlakim psima prilikom izvođenja, čak i u kratku šetnju, treba obući džemper.

Izvor: agromedia.rs

(broj pregleda: 66)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *