Zajedničko upravljanje resursima Jadrana

Do kraja godine biće donešen nacionalni plan upravljanja pelagičnim resursima

resursi_jadrana

HRVATSKA, SPLIT: U Splitu je završeno zasijedanje radne grupe GFCM za prikupljanje podataka u sektoru ribarstva i upravljanja zajedničkim resursima Jadrana. Glavne teme skupa bile su sistemi prikupljanja podataka u ribarstvu i planovi upravljanja za pelagični ribolov, odnosno održivo izlovljavanje srdele i inćuna u Jadranskom moru, u oba sub-geografska područja na koje je statistički Jadran podijeljen (GSA 17-Slovenija, Hrvatska i sjeverni dio Italije i GSA 18-Crna Gora, Albanija i južni dio Italije). Razmatrana je izrada zajedničkog plana upravljanja ovim resursima na nivou Jadrana.

Tim GFCM, na inicijativu Evropske unije, pripremio je nacrt-verziju prvog zajedničkog plana održivog upravljanja pelagičnim resursima Jadrana. Na zasijedanju su predstavnici Crne Gore informisali učesnike o novouspostavljenim ribarskim informacionim sistemima, raspoloživoj floti za ulov pelagičnih resursa i aktuelnim izazovima sa kojima se susreću. Takođe, naglasili su da iako Crna Gora ima jako malu i zastarjelu flotu, pripremljeni su planovi za rekonstrukciju postojeće i mogućnosti uvođenja novih plovnih objekata u pelagičnom ribolovu.

Donošenjem nacionalnog plana upravljanja, koji je kako su istakli, planiran za kraj tekuće godine, stvoriće se uslovi za usvajanje regionalnog menadžment plana za održivo upravljanje pelagičnim resursima.

Pored Crne Gore, zasijedanju u Splitu prisustvovale su i domaćin Hrvatska, te Slovenija, Albanija, Italija i predstavnici Evropske unije kao članice GFCM-a.

Izvor: www.minpolj.gov.me

(broj pregleda: 602)

Pin It

One thought on “Zajedničko upravljanje resursima Jadrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *