Više para za organsku proizvodnju, kvalitet hrane, LAG-ove…

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Srbije, Vuk Radojević najavio je da će u pokrajinskom budžetu za 2017. godinu značajno biti uvećana sredstva za ove namjene 

article1794

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Srbije mr Vuk Radojević uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva za sertifikaciju organske proizvodnje i za sistem sertifikacije u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane. Kako je saopštila Vlada Vojvodine, potpisani su i ugovori sa lokalnim akcionim grupama, čiji rad je veoma važno ojačati, jer one treba da budu nosioci realizacije IPARD programa.

Radojević je najavio da će u pokrajinskom budžetu za 2017. godinu značajno biti uvećana sredstva za ove namjene. Nova Pokrajinska vlada želi na taj način da podstiče razvoj organske proizvodnje, unaprijedi standardizaciju u bezbjednosti proizvodnje i kvaliteta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na teritoriji Vojvodine i posebno da unaprijedi rad lokalnih akcionih grupa, koje treba da budu važna karika u pripremi strategija lokalnog ruralnog razvoja.

„Kad je u pitanju sertifikacija i generalno razvoj organske proizvodnje, u ovoj 2016. godini, prethodna Pokrajinska vlada je planirala samo 100.000 dinara, sredstva koja danas i realizujemo. Za tu namenu u narednoj godini planiramo 10 miliona dinara. Za sertifikaciju u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane planirali smo nova tri miliona dinara“, rekao je Radojević.

Jedan od ciljeva je i promocija partnerstva na lokalnom nivou između javnog sektora, civilnog sektora i privrednih subjekata i zato je za lokalne akcione grupe, umesto tri miliona dinara koliko je ove godine bilo za to izdvojeno, u narednoj godini taj iznos biti uvećan na sedam miliona dinara.

„Želimo da promovišemo lokalne akcione grupe, jer one treba da budu nosioci lokalnih strategija ruralnog razvoja. Oni su ti koji treba da prepoznaju potrebe svojih lokalnih zajednica, da ih koncipiraju na najbolji mogući način, a mi ih kroz bespovratna sredstva stimulišemo da na kvalitetan način prepoznaju svoje potrebe, napišu ih u vidu projektno-tehničke dokumentacije i da to bude osnov za apliciranje prema evropskim fondovima“, rekao je Radojević.

Izvor: agrosmart.net

(broj pregleda: 63)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *