U Kosanici postavljeni silosi za žito kapaciteta 80 tona

Proizvođači iz Glibaća i Kosanice su nosioci proizvodnje žitarice  na teritoriji opštine Pljevlja, a preko 20 proizvođača iz ove MZ je uključeno i u organsku proizvodnju žita prvenstveno heljde i ječma što čini 90% organske proizvodnje žita u Crnoj Gori.

Proizvođači iz Glibaća i Kosanice su nosioci proizvodnje žitarice na teritoriji opštine Pljevlja, a preko 20 proizvođača iz ove MZ je uključeno i u organsku proizvodnju žita prvenstveno heljde i ječma što čini 90% organske proizvodnje žita u Crnoj Gori.

CRNA GORA, PLJEVLJA: -U centru Kosanice, uz pomoć donacije USAID-a preko CHF-a, članovi Udruženja proizvođača „Stara Kosanica“ i „Rodni Glibaći“ iz MZ Kosanica postavili su silose za žitarice kapaciteta 100 kubika, to jest oko 80 tona.  Ukupna vrijednost donacije je preko  29 hiljada eura , plus dodatni troškovi prevoza i drugi troškovi. USAID je ovaj projekat finansirao sa preko 25 hiljada eura, a ostalo su uložili članovi ova dva udruženja, rekao nam je  Veljko Petrović, predsjednik Udruženja proizvođača „Stara Kosanica“. Petrović dodaje da projekat ipak nije u potpunosti  završen.

Proizvođači iz Glibaća i Kosanice su nosioci proizvodnje žitarice  na teritoriji opštine Pljevlja, a preko 20 proizvođača iz ove MZ je uključeno i u organsku proizvodnju žita prvenstveno heljde i ječma što čini 90% organske proizvodnje žita u Crnoj Gori. Oni su do sada imali problema sa skladištenjem žita jer su to uglavnom bili neuslovni objekti. Slaviša Petrović nam je rekao da su članovi udruženja Rodni Glibaći ove godine zasijali oko 50 hektara žitarica i da će završetkom projekta imati bolje organizovanu prodaju svojih proizvoda.

Petrovići ističu da bi završetkom ovog projekta bili prvi proizvođači u Crnoj Gori koji bi imali zaokruženu proizvodnju organskog brašna određenih žitarica, prvenstveno heljde. Organska proizvodnja žitarica kod nas je još u povojima, troškovi proizvodnje su od 30 do 50 posto veći nego u konencionalnoj proizvodnji, a prinosi mogu biti i do 50 posto manji. Petrovići dodaju da je zbog toga,  organska proizvodnja bez subvencija praktično neodrživa.

Izvor: www.pvportal.me

(broj pregleda: 633)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *