Trening „Upravljanje međusektorskim partnerstvima za ruralne organizacije civilnog društva“

U okviru EU projekta „Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacijama civilnog društva“ održani su dvodnevni treninzi  u Nikšiću (21-22 Decembar) i Bijelom Polju (28-29 Decembar) na temu „Upravljanje međusektorskim partnerstvima za ruralne organizacije civilnog društva“.

Treninge su pohađali predstavnici nevladinih organizacija, poljoprivrednih proizvođača i klasterskih udruženja (ukupno oko 40).

Glavni fokus treninga je bio povećanje znanja  organizacija civilnog društva u tehnikama koje se tiču: vođenja dijaloga sa drugim akterima / donosiocima odluka, uspostavljanje partnerstva, mreža kao i  o aktivnostima  lobiranja i zagovaranja.

Na treninzima su predstavljeni mnogobrojni modeli međusektorskih partnerstava, a posebno su predstavljeni primjeri dobre prakse koji su usljed uspostavljenih partnerstava i međusektorske saradnje pozitivno uticali na razvoj kapaciteta i poboljšanje funkcionalnosti i efikasnosti svih učesnika u lancu koji su doprinjeli  unapređenju  ruralnog razvoja.

Posebno je naglašena važnost uticaja mladih koji kroz razne savremene modele umrežavanja, kao što su razne aplikacije i društvene mreže, a posebno koristeći njihov entuzijazam,  značajno poboljšavaju saradnju i  zajednički uticaj među sektorima a sve u funkciji  unapređenja ruralnog razvoja i zadržavanja stanovništva u ruralnim krajevima.

Projekat je finansijski podržan od strane Europske unije sa učešćem Ministarstva javne uprave, a sprovodi CNVP – Organizacija za povezivanje prirodnih resursa i ljudi, kao i partnerske organizacije RDA BK&P-  Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove I Prokletije I Unija stočarskih proizvođača Crne Gore.

(broj pregleda: 0)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *