Trening trenera za ruralne animatore

Trening koji je održan dao je polaznicima uvid u prakse i metode rada ruralnih animatora, te time ojačao kapacitete u oblasti ruralnog razvoja...

Trening koji je održan dao je polaznicima uvid u prakse i metode rada ruralnih animatora, te time ojačao kapacitete u oblasti ruralnog razvoja…

BOSNA I HERCEGOVINA, SARAJEVO: -Projekt ACoRD – Savez za zajednički ruralni razvoj, je projekt koji financira Evropska komisija, a provode ga ACED – Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj, kao vodeća organizacija, u suradnji s domaćim partnerskim organizacijama REDAH Mostar, UG Nešto Više, LAG Una-Sana, i evropskim partnerom ELARD – Evropskim udruženjem LEADER za ruralni razvoj. Projekt je podržan i od strane švedske organizacije WE EFFECT.

 

U Sarajevu, od 16. do 18 .12.2013. godine održana je obuka trenera koji će ubuduće podržati lokalne sudionike u oblasti ruralnog razvoja pružajući im znanja i vještine koje čine sastavni dio ekspertize ruralnih animatora.
Polaznici-budući treneri, koji su bili prisutni su bili predstavnici organizacija koje provode projekt, uz predstavnike nevladinih organizacija – članica mreže nevladinih organizacija za ruralni razvoj, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ruralni animatori kao osobe koje svojim ugledom, znanjem, vještinama i iskustvom u radu u ruralnim sredinama, važan su segment ljudskih kapaciteta od kojih se očekuje aktivan rad na terenu radi identifikacije i provedbe inicijativa i projekata ruralnog razvoja.
Trening koji je održan dao je polaznicima uvid u prakse i metode rada ruralnih animatora, te time ojačao kapacitete u oblasti ruralnog razvoja, što je posebno bitno u trenutku kada Bosna i Hercegovina čini napore na razvoju ruralnih sredina, pokušavajući uskladiti svoje regulative i pristupe sa najnovijim EU praksama.
Faciliatori ovog treninga bili su eksperti iz ove oblasti, sa dugogodišnjim iskustvom, gospođa Suzanne Bakker iz Holandije i gospodin Gusztav Nemes iz Mađarske.

Teme koje su obrađene su: uloge i zadaci ruralnih animatora u procesima sličnim LEADER-a, stilovi učenja i ciklus eksperimentalnog učenja/kreiranje obuke, kreiranje obuke za ruralne animatore, detaljna razrada tema za obuku ruralnih animatora, planiranje, monitoring i evaluacija.

redah2

Izvor: redah.ba

 

(broj pregleda: 441)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *