Tragao za vrganjem, pronašao bijeli tartuf

tartuf SRBIJA, PRIJEPOLJE: -Tartufi su najcjenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svijetu. Pored izuzetnog mirisa i ukusa čuvena je i po svojim ljekovitim svojstvima. Šume Srbije bogate su i crnim i bijelim tartufima. Najcjenjeniji je bijeli tartuf, koji za kilogram dostiže cijenu i do 3.000 eura. Iako bijeli tartuf najčešće uspijeva na oko 1.000 metara nadmorske visine Velislav Komarica iz pribojskog sela Krnjača pronašao je ovu skupu gljivu na 1400 metara.

Na oko 40 kilometara od Priboja na granici sa Crnom Gorom na 1.400 metara nadmorske visine smješteno je selo Krnjača. Ovo živopisno selo poklonicima aktivnog turizma poznato je po sportskom penjanju na stijene i ledenoj pećini. Mještani Krnjače žive od prodaje borove gradje, kvalitetnog sira i kajmaka, uzgoja maline. Priroda je ovdje bila izdašna, pa borova i hrastova šuma, kiselo zemljište pogodni su za šumske plodove, posebno za razne vrste pečurki .

Tragajući za vrgnjem Velislav Komarica iz zaseoka Kom pronašao je najkvalitetniju i najskuplju gljivu bijeli tartuf, čiju je vjerodostojnost potvrdio i beogradski Biološki fakultet:vvvvvvvv

„Jedan od četvoro pasa koje je bilo sa nama, počeo je da rovi zemlju i izrovio je polovinu tartufa, a u tom pojasu je i divlja svinja izrovila zemlju. Sjutradan smo ja i moja žena se organizovali i na prostoru od oko 30 kvadratnih metara pronašli smo ukupno 11 bijelih tartufa. Ovo je prvi put da je neko na ovim prostorima pronašao ovu skupu gljivu. Sa Biološkog fakulteta su mi potvrdili da ova vrsta pečurki uspijeva na kiselom zemljištu, što sigurno u pribojskoj opštini nema kiselijeg zemljišta, što nam je potvrdjeno kada smo vršili ispitivanje zemlje za sadnju malina.“

Velislavu je tartuf bio doskora nepoznata gljiva pa je stručna pomoć bila neophodna. Pomoć je stigla od profesora Abida Ćelovića iz Priboja koji je počeo platažno da gaji tartuf na korijenu lijeske.

Abid pojašnjava da se na ovom području malo zna o tartufima i da je rijetko ko i traži. Bijeli tartuf je krompirastog oblika, ima izrazito glatku površinu i najskuplja je gljiva na tržištu.

„Može se naći u veličini trešnje pa sve do jedne osrednje jabuke ili krompira. Područje sela Krnjača je bogato krečnjakom, pa zato ovdje i ima bijelog tartufa. Tartuf može da bude ljetnji i zimski. Zimski je od novebra do decembra, tada sazrijeva i ima izrazito jak miris i tada je najvrjedniji. Ovu vrstu gljive pronalaze divlje životinje, vuk, divlje svinje a najbolji psi za pronalaženje tartufa su labradori. Pored gastronomskih vrijednosti tartuf je poznat i po ljekovitosti, obnavlja sive ćelije mogzda i jača organizama”, objašnjava Abid.

Najskuplja gljiva na svijetu mogla bi da bude šansa i za dobar posao za poljoprivrednike iz ove siromašne opštine. Cijena bijelog tartufa, koji se može naći i u šumama Krnjače, deset puta je niža od cijene u zapadnoj Evropi. Organizovanog otkupa u Srbiji nema pa do ekskluzivnih restorana u svijetu, srpski tartuf uglavnom stiže preko crnog tržišta.

“Ja se nadam parama, ali vidjećemo”, kroz smijeh dodaje Velislav Komarica koji je po prvi put na ovom području pronašao najskuplju gljivu na svijetu, bijeli tartuf.

 

autorka: Danica Gudurić

Izvor: http://www.slobodnaevropa.org/

(broj pregleda: 728)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *