Tartufi povezali Istru i italijansku regiju Marche

Tartufi

Tartufi povezali Istru i italijansku regiju Marche

HRVATSKA, ISTRA: -Protokol o saradnji između Agencije za usluge u poljoprivredno-prehrambenom sektoru italijanske regije Marche sa sjedištem u Osimu – u sklopu koje djeluje i Eksperimentalni centar za tartufarstvo – i Agencije za ruralni razvoj Istre sa sjedištem u Pazinu potpisali su juče (25.03.2013.) u Buzetu upravitelj ASSAM-a Gianluca Carrabs i direktor AZRRI Graciano Prekalj.

Sporazum je potpisan u sklopu seminara “Budućnost tartufarstva u Istarskoj županiji” koji je juče održan u buzetskom Narodnom domu. Učvršćivanje međusobnih odnosa, rekao je Gianluca Carrabs, važno je i u pogledu budućih makroregionalnih strategija s posebnim naglaskom na jadransko-jonske regije. Naglasio je takođe da je riječ o važnom sporazumu jer će njime ASSAM prenijeti Istri svoje 30-godišnje iskustvo na području tartufarenja i podizanja nasada za uzgoj tartufa, a nije zanemarljiva ni činjenica da se time može doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta kroz održivi razvoj ove djelatnosti.

Procjenjuje se da se u regiji Marche s tartufima godišnje ostvari pet do šest miliona eura prometa.

– Teško je odrediti koje su to količine jer one variraju i od sezone do sezone, no procjena je da se što iz prirodnih staništa što iz nasada gdje su posađene sadnice stabala mikorizirane micelijem tartufa, godišnje izvadi 40 do 50 tona tartufa, od toga 15 do 20 tona bijelih, istakao je Gianluigi Gregori, predstavnik Eksperimentalnog centra za tartufarstvo iz Sant’Angela in Vado – ASSAM.

Upravo na iskustva italijanske regije Marche, naglasio je Graciano Prekalj, Grad Buzet i AZRRI računaju i kod osnivanja Podcentra za održivi razvoj gljivarstva s posebnim naglaskom na tartufarstvo koji će biti smješten u naselju Vrh na buzetskom području.

– Dosta se učinilo na turističkoj i gastro-promociji tartufa, a sada dolazimo u fazu gdje trebamo razmišljati i o naučnom pristupu i dugoročnom razvoju uz imperativ očuvanja i zaštite resursa i staništa tartufa, stoga smo zajedno s AZRRI-jem počeli raditi na tom drugom planu da bismo osim turističkog dijela bolje iskoristili šanse koje imamo da valoriziramo tartuf u poljoprivrednom, naučnom, ekološkom smislu. Vidjeli smo kako centar za tartufarstvo funkcioniše u regiji Marche, a uvjeren sam da će sjutra funkcionisati u Buzetu kada naš projekat bude prošao na kohezijskim ili strukturnim fondovima i kada ga budemo aplicirali na Vrhu, naglasio je gradonačelnik Valter Flego.

Istra je kroz razvojne projekte uspjela povući ili već ugovorila oko 106 miliona eura iz više od 200 projekata, rekao je županijski pročelnik za međunarodnu saradnju i evropske integracije Oriano Otočan.

Sada su sredstva puno veća. Očekivanja su da će u razdoblju 2014. – 2020. povući i više od 200 miliona eura, što će doprinijeti daljnjem ubrzanom razvoju. Seminar je izazvao neočekivano veliki interes firmi za otkup i preradu tartufa, tartufara i poljoprivrednika, što znači da ih vjerovatno zanima uzgoj tartufa, a odazvali su se i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, čak i jedne firme iz Zagreba koja se bavi mikorizacijom.

– Cilj je bio da priču oko tartufa kao grad tartufa ne svodimo samo na promociju već da se tartufu da druga dimenzija koja u Istri još nije dovoljno zastupljena, a to je naučni i istraživački pristup kojim će se obuhvatiti stanište tartufa, njegova zaštita, ali i uzgoj crnih tartufa, rekla je direktorica Turističke zajednice Buzet Nada Prodan Mraković.

 

Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO

Izvor: www.agroklub.com

(broj pregleda: 667)

Pin It

One thought on “Tartufi povezali Istru i italijansku regiju Marche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *