Stvoriti uslove za investicije, rast proizvodnje i zapošljavanje

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini predstavlja značajan neiskorišćeni potencijal koji je potrebno valorizovati na održiv način, kroz realiziciju ideja zainteresovanih investitora, kako bi ostvarili dalji rast poljoprivredne proizvodnje i konkuretnosti sektora proizvodnje hrane u Crnoj Gori, i omogućili otvaranje značajnog broja novih radnih mjesta, ocijenjeno je danas na prvoj sjednici Komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

MPRR

Simović je istakao opredjeljenje Vlade da stvori uslove da se državno poljoprivredno zemljište ponudi na korišćenje na način kojim bi se efikasnije izašlo u susret kvalitetnim investicionim inicijativama.

“Ne smijemo dozvoliti da nas investitori zaobilaze zbog administrativnih barijera. Posebno ne smijemo to dozvoliti kada je riječ o novom i rastućem talasu interesovanja investitora za poljoprivrednu proizvodnju u Crnoj Gori. Takvo interesovanje potvrda je da su poljoprivreda i proizvodnja hrane u Crnoj Gori prepoznati kao šansa za biznis, kao sektor koji ima snažnu podršku države, i kojoj su, zahvaljujući napretku u integracionom procesu, na raspolaganju sve izdašnija bespovratna sredstva EU fondova. Luksuz je posmatrati zapuštene hektare obradivog zemljišta u državnoj svojini, kojeg Crna Gora nema mnogo, a da neiskoristimo šansu da ih valorizujemo”, kazao je Simović.

On je na konstitutivnoj sjednici komisije istakao da su postavljeni  ambiciozni ciljevi, kao i da očekuje da to tijelo u kontinuitetu i proaktivno raditi u cilju efikasnije valorizacije kompleksa državnog zemljišta.

“Imamo mogućnost da kroz ovaj projekat ostvarimo brži rast obima crnogorske poljoprivrede, modernizaciju, rast konkuretnosti i zaposlenosti, i da doprinesemo supstituciji uvoza hrane i rastu izvoza. Najkraće, cilj je da i kroz ovaj segment iskorišćavanja državnog resursa stvorimo preduslove za nova ulaganja, rad, razvoj i zapošljavanje“, poručo je Simović.

Komisija će imati zadatak, ne samo da koordinira i predlaže modele vezane za valorizaciju zemljišta i priprema dokumentacije za oglašavanje, već i da proaktivno preduzima druge aktivnosti u cilju zaštite, iskorišćavanja i ukupnog unapređenja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, u skladu sa propisima.

Na prvoj sjednici istaknuta je potreba da se to tijelo ozbiljno pozabavi pitanjem uređenosti katastra nepokretnosti u dijelu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, što je u dosadašnjoj realizaciji procedura davanja državnog zemljišta na korišćenje bio najveći izazov prilikom identifikacije.

Komisija će, kako je rečeno, posebnu pažnju posvetiti i analizi statusa nekadašnje zadružne imovine u Crnoj Gori, kako bi se sagledale mogućnosti za njenu punu i zakonsku valorizaciju.

Na prvoj sjednici diskutovano je i o trenutno pristiglim zahtjevima za zakup.

Ocijenjeno je da su u pitanju kvalitetni investicioni projekti. Tim povodom, odlučeno je da se pripremi tenderska dokumentacija koja će biti prezentirana na narednoj sjednici komisije, a koja se odnosi na oglašavanje oko 60 hektara zemljišta na području opštine Podgorica, za koje postoje interesovanja. Takođe, definisane su i smjernice za pripremu potrebne dokumentacije u cilju valorizacije zemljišta na području Šaskog jezera – Ulcinj.

Izvor: CdM

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *