Smjernice razvoja zadrugarstva u Srbiji po ugledu na zadrugarstvo u Evropi

U sadašnjem trenutku za poljoprivrednike u Srbiji je najvažnije da se organizuju u zadruge na lokalnom nivou.

U sadašnjem trenutku za poljoprivrednike u Srbiji je najvažnije da se organizuju u zadruge na lokalnom nivou.

SRBIJA, EU, ZADRUGARSTVO: -Farmeri i zanatlije u evropskim zemljama odavno su shvatili da se međusobno povezani mogu izboriti za svoj položaj, posebno u odnosu na one koji su predstavljali krupni kapital. Zadruge, koje u Evropi i svijetu najčešće zovu kooperative, postale su najbolja brana za suprotstavljanje intersima velikih i dovođenje malih u ravnopravnu pregovaračku poziciju sa velikima.

Zadruge su u zemljama Evropske unije uglavnom specijalizovane. Seljaci sami vode svoje farme, a zadruge im služe da zajednički nabave ono što im treba na farmi, ili da zajednički prodaju ili prerade ono što su na farmi proizveli. Ovakvu specijalizaciju je nametnulo okruženje u kojem su evropske zadruge poslovale. To okruženje uslovilo je evropske zadruge da se, specijalizacijom, izbore za svoje mjesto na tržištu. Kada su se specijalizovale, mogle su do savršenstva da dovedu svoje poslovanje i ostanu u tržišnoj utakmici sa krupnim kapitalom. Zbog toga često čujemo da su evropski farmeri članovi više zadruga (jedne nabavno-prodajne, jedne mljekarske, jedne zadružne klanice…).

Farmeri u većini evropskih država imaju svoju zadrugu koja se bavi preradom proizvoda koje oni proizvode na svojim farmama (mlijeko, meso…). Ona radi kao zadružna mljekara ili zadružna klanica, pa je njihov položaj još bolji nego kad svoje proizvode prodaju drugima jer su proizvodili za svoju zadrugu koja je uvijek preuzimala proizvode sa njihovih farmi. Vrijednost njihovih proizvoda, zahvaljujući njihovoj prerađivačkoj zadruzi, bila je veća jer je malo pakovanje uvijek skuplje od velikog pakovanja, a oni su ga upravo takvog nudili krajnjem kupcu. Preradom su oplemenili svoj primarni proizvod i bolje naplatili svoj rad jer su dobili veću cijenu.

U sadašnjem trenutku za poljoprivrednike u Srbiji je najvažnije da se organizuju u zadruge na lokalnom nivou. Zadrugu treba organizovati za jedno ili više okolnih sela i tako obezbijediti da poljoprivrednici zajedno nastupaju na tržištu. Zajedno će postati jači i sposobniji da se suprostave onima koji imaju interes da im prisvoje dio rezultata njihovog rada samo zato što nijesu organizovani. To su, prije svega, vlasnici silosa, hladnjača, mljekara, mlinova ….koji im u ovom trenutku trebaju, ali kojima trebaju njihove žitarice, uljarice, maline, mlijeko, tovna stoka….Nije svejedno ako svaki pojedinac nudi svoje žitarice, uljarice, povrće ili voće, ili kad ponudu čine zajedno. Razloge za zajedničku ponudu naveli smo na početku vodiča. U bliskoj budućnosti lokalne poljoprivredne zadruge iste vrste treba da se međusobno povezuju u zadruge koje djeluju na većem proizvodnom područiju, ili u poslovne zadružne saveze i da tako jačaju svoju poziciju na tržištu. Čim dovoljno ojačaju, zadruge treba da grade svoje silose i hladnjače, da u njima koncentrišu proizvode svojih zadrugara, čuvaju ih, razvrstavaju po kvalitetu i prodaju po cijenama koje su mnogo više nego kad to čine pri samoj žetvi ili berbi.

Perspektivno, kada zadruge i zadrugari budu uspjeli da kupe ili izgrade svoje mljekare ili klanice, svoje mlinove ili pekare, tek tada će biti rame uz rame sa evropskim zadrugama. To vrijeme treba dočekati jer ono neće doći samo po sebi. Poljoprivrednici Srbije moraju sami da se izbore za to i takvo vrijeme.

Da li će se priključiti uspješnom putu Evropskih zadruga ili neće – zavisi, prije svega od poljoprivrednika u Srbiji i njihove spremnosti da se, na iskustvima drugih i tradicijama svojih predaka, opredijele za takav put.

 

mr Mladen Pavlović,  PSSS Padinska Skela

Photo: www.sxc.hu

Izvor: www.znanjenapoklon.rs

 

 

(broj pregleda: 454)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *