Simović: Crna Gora će u bogati evropski mozaik unijeti tradiciju, kulturu, specifičnosti…

Proces pristupanja Evropskoj uniji, nakon ulaska u NATO, strateški je cilj Crne Gore i Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena za ispunjavanje svih obaveza na putu ka članstvu i posvećena ispunjenju tog cilja, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović u Berlinu, prilikom obraćanja kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, okupljenim na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu.

Simović je ocijenio da je Crna Gora u procesu pristupanja EU već napravila značajne iskorake i da se raduje integracionim iskoracima i uspjesima, koje na evropskom putu ostvaruju sve države regiona.

“Sigurni da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana, interes i potreba svake pojedinačne države ali i interes i potreba i Evropske unije. Evropa je interes i potreba naših država, ali će sa nama Evropa biti još snažnija i još konkurentnija“, poručio je Simović govoreći na okruglom stolu “Poljoprivreda i ruralni razvoj na Zapadnom Balkanu”, skupu čiji je domaćin bio njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

Simović je ponovio da put ka Evropskoj uniji Crna Gora, prije svega, doživljava kao potrebu svih građana za daljim jačanjem demokratskih standarda, vladavine prava, institucija sistema i put do modernog, stabilnog i razvijenog društva.

da89fb81c1d75f577ea1cd0d74da2553

“Crna Gora će kao i ostale države Zapadnog Balkana u bogati evropski mozaik unijeti svoju tradiciju, svoju kulturu, svoje specifičnosti, autohtone proizvode, očuvane prirodne resurse, bogati biodiverzitet. Unijećemo svoju energiju i želju za napretkom i zajedništvom. Zbog toga smo uvjereni da su Crna Gora i region Zapadnog Balkana potreba Evropske unije, ne samo zbog svog geografskog položaja, i da će predstavljati njen dodatni kvalitet i snagu. Za Zapadni Balkan izbor nije težak. Izbor između pripadnosti porodici razvijenih i demokratskih zemalja i naroda i balkanskih stranputica koje vode u nestabilnost i prošlost. Crna Gora je jasno izabrala svoj put. Put pripadnosti zapadnim civilizacijskim vrijednostima, demokratiji, solidarnosti i humanosti. Put dostizanja evropskih standarda u sektoru poljoprivrede i evropskog kvaliteta života u ruralnim područjima, put da i naši farmeri žive kvalitetnije od svog rada“, poručio je Simović.

Kako se navodi iz Ministarstva poljoprivrede, Šmit je iskazao punu posvećenost Vlade Njemačke politici proširenja.

bdb49f5d864cfcfd60a0faefd2eb723f

“Šmit je najavio spremnost njemačke Vlade da posvećenost politici proširenja demonstrira i kroz posebne budžetske podrške tamo gdje postoje otvorena pitanja zbog Brexit-a. Na taj način, kako je istakao Šmit, Njemačka želi da pošalje jasnu poruku da oni koji žele jaku Evropu moraju da investiraju u nju”, piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Zajednička poljoprivredna politika EU ići će na ruku državama kandidatima

Govoreći o evropskoj integraciji sektora poljoprivrede, Simović je kazao da je za zemlje Zapadnog Balkana, u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, važan izazov proces usaglašavanja sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom.

Taj cilj je, kako je dodao, utoliko veći jer se prilagođavaju pokretnom cilju.

Simović je izrazio očekivanje da će reforma Zajedničke poljoprivredne politike koja je trenutno u fazi redizajniranja dati odgovore za suštinske potrebe poljoprivrednih sektora i država Zapadnog Balkana.

“Naznake da i EU razmišlja u tom pravcu dali su njeni visoki predstavnici. Ministar je najavio da će se prilikom redizajniranja CAP-a (Common agricultural policy) Njemačka zalagati da se obezbijedi dijalog sa državama kandidatima, kako bi se uvažile njihove potrebe za razvojem poljoprivrede i ruralnih područja, uz specifičnosti poljoprivrednih sektora tih zemalja. U tom pravcu, Šmit je iskazao posebnu senzibilnost prema potrebi očuvanja strkturnih specifičnosti poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana, kao što su mala gazdinstva, kojima treba pomoći da bi postala konkuretna i održiva i nakon ulaska u EU”, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnik Direktorata Evropske komisije za poljoprivredu (DG Agri) Mario Milošev dao je naznake strategije proširenja koju će EK ubrzo predstaviti, sa ohrabrujućim porukama za države kandidate. Milošev je čestitao Crnoj Gori na ostvarenom napretku u oblasti poljoprivrede i ispunjavanju uslova za sprovođenje IPARD Programa, iskazujući spremnost EK za dalju podršku u budućim izazovima pristupanja.

Simović je tim povodom podsjetio da Crna Gora otvorila sva tri pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13, koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo, te da sada treba naporno i odgovorno da radi na ispunjavanju završnih mjerila.

Simović je dodao i da je Crna Gora ispunjavanjem uslova za početak implementacije IPARD II programa, dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava EU, što uz učešće iz nacionalnog budžeta i ulaganje korisnika znači da će se kroz IPARD u crnogorsku poljoprivredu investirati ukupno 87 miliona eura.

„Ova sredstva omogućiće poljoprivrednim proizvođačima da povećaju konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkim kapacitetima da investiraju u unapređenje proizvodnje i uspostavljanje EU standarda bezbjednosti hrane“, kazao je Simović najavljujući skoro objavljivanje javnih poziva i očekivanje da će sredstva iz ovog programa biti što bolje iskorišćena.

b0152d08adf384ed3ab5046ab56cbf63

Podržana inicijativa Simovića da se otvorenije razgovara o necarinskim barijerama

Simović je iskazao i spremnost Crne Gore da sa državama koje su u fazi pripreme svojih struktura podijeli iskustva i pomogne im u bržem dostizanju ciljeva od interesa za njihove farmere i ukupne sektore poljoprivrede.

On je, takođe, pozvao kolege zemalja regiona na otvorenu i iskrenu saradnju, kako bi zajedno bili uspješniji u traženju odgovora na brojne izazove, kakvi su bolesti životinja i biljaka, eliminisanje necarinskih barijera i primjera sofisticiranog protekcionizma.

9bfb751ca5898db8c0922830f668303c

“Budimo otvoreni i spremajmo se zajedno za izazove i mogućnosti otvorenog evropskog tržišta”, kazao je Simović.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su organizatori i učesnici skupa podržali inicijativu Crne Gore da se u narednom periodu otvorenije razgovara o necarinskim barijerama u regionalnoj trgovini.

“Ujedno, istaknuta je veoma pozitivna uloga Crne Gore u podsticanju regionalne saradnje, inicijativa za pokretanje tema od zajedničkog interesa, i rješavanje zajedničkih problema i izazova kakav je bio prošle godine prilikom pojave i širenja bolesti stoke”, piše u saopštenju.

Simović se zahvalio Ministarstvu prehrane i poljoprivrede Njemačke i Šmitu na pozivu za učešće na Globalnom forumu, kao i organizovanju okruglog stola sa temom od posebnog značaja i vrijednosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

Zahvalio se i svim evropskim partnerima, predstavnicima nadležnih direktorata EK, na kontinuiranoj partnerskoj podršci, kao i Stalnoj radnoj grupi za ruralni razvoj (SWG) koja je bila suorganizator okruglog stola, a prema riječima Simovića, predstavlja organizaciju koja je važna platforma za podsticaj regionalne saradnje.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Izvor: Vijesti

(broj pregleda: 20)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *