Saopštenje Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Srbije

logo__4

Peti krug konkursa fondacije PROSPERITATI  je stvorio veliko interesovanje potencijalnih aplikanata u Srbiji, ali u isto vrijeme prostor za posrednike – špekulante, koji obećavaju dodatnih 30 bodova ukoliko se nabavka vrši preko njih.

Povodom ovog slučaja, prenosimo saopštenje Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Srbije u cjelosti:

Svakodnevno se susrećemo sa poljoprivrednicima koji žele da konkurišu na fond Prosperitati radi kupovine mašina. Međutim, većina insistira da predračun izda neko od lokalnih proizvođača poljoprivredne opreme iz Srbije ili proizvođač mašina iz Mađarske, bez obzira što je riječ o robi koja dolazi iz drugih zemalja. Neki pak traže da dobavljač bude diler iz Mađarske, a česta je i situacija da im najviše odgovara diler iz Srbije koji se nalazi na spisku Mađarske trgovačke kuće.

Sve to, naravno, kako bi se dobio što veći broj bodova pri konkurisanju, a time i osigurao pozitivan ishod.

Nedostatak preciznog razjašnjenja otvorio je vrata špekulantima koji na razne načine dovode potencijalne korisnike pomenutog fonda u zabludu iz svoje lične koristi, narušavajući pravila lojalne konkurencije i fer tržišne utakmice. Kako bi stvar bila jasnija, mnoge firme iz branše trgovine poljoprivrednom mehanizacijom nude mašine koje su proizvedene izvan Srbije i Mađarske, a klijentima obećavanju maksimalan broj bodova, iako to ne mogu ostvare.

Mišljenja smo da je ova situacija u direktnoj suprotnosti sa interesima članica Poslovnog udruženja izvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije (http://www.ami-ns.org.rs/ ) i da bismo u svakom slučaju trebali pojasniti trenutnu situaciju. Pogotovo iz razloga što nam se bliži Poljoprivredni sajam, gdje se očekuje veliki broj interesanata za fondaciju Prosperitati. U cilju rješenja problema, obratili smo se Gospodinu Juhasz Balintu, upravitelju fondacije Prosperitati.

Odgovorio nam je da iz više izvora dobija informacije o pokušaju zloupotrebe uslova konkursa i dovođenja u zabludu potencijalnih aplikanata. Pravna služba fondacije prati kako društvene mreže, tako i štampane medije i šalje opomene svima koji u svojim oglasima obećavaju dodatnih 30 bodova. Ukoliko se ovaj prekršaj bude ponavljao, takva firma rizikuje da snosi pravne posljedice.

U vezi porijekla robe, gospodin Juhas je ponovio i još jednom protumačio da ukoliko predmet konkursa (roba), potiče iz treće zemlje (ne iz Mađarske ili Srbije), a roba ima ekskluzivnog distributera u Srbiji, a taj distributer se ne nalazi na spisku povlašćenih dobavljača robe, distributer ekskluzivne robe će imati isti status kao i povlašćeni dobavljači.

Podsjećanja radi, povlašćeni dobavljači su oni koji su evidentirani kod Mađarske trgovačke kuće kao proizvođači ili dileri mašina koje se proizvode u Mađarskoj ili Srbiji.

Gospodin Juhasz je dodao da konačnu riječ u postupku bodovanja daju  nezavisni spoljni stručnjaci i Upravni odbor fondacije Prosperitati, a da svako obećanje aplikantima od strane posrednika zaista predstavlja dovođenje istih u zabludu. Rok za predaju aplikacija u ovom krugu je 15. jun 2018., tako da treba blagovremeno pripremiti zahtijevanu dokumentaciju.

Za detaljnije informacije o ovom i sličnim pitanjima upućeni smo na internet prezentaciju fondacije na adresi http://www.prosperitati.rs/sr i http://www.prosperitati.rs/ertesites-13.

U ime PU uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije

mr Đorđe Mišković, generalni sekretar

(broj pregleda: 25)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *