Samo devet mlijeka po EU standardu

Prema najnovijim rezultatima analize mlijeka na prisustvo aflatoksina, dva uzorka od ispitanih 59 imala su koncentraciju te opasne materije veću od dozvoljene.

Prema najnovijim rezultatima analize mlijeka na prisustvo aflatoksina, dva uzorka od ispitanih 59 imala su koncentraciju te opasne materije veću od dozvoljene.

SRBIJA, NOVI SAD: -Prema najnovijim rezultatima analize mlijeka na prisustvo aflatoksina, dva uzorka od ispitanih 59 imala su koncentraciju te opasne materije veću od dozvoljene. Analizu je uradila laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koja je u dva od 59 uzoraka mlijeka našla prisustvo aflatoksina veće od dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu. Ipak, u većini uzoraka prisustvo aflatoksina je iznad evropskog prosjeka od o,05 mikrograma po litru.

Analizu je naručio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a rezultati su pokazali da samo devet od 59 uzoraka zadovoljava evropski standard od 0,05 mikrograma.

Rezultati koji su na sajtu tog pokrajinskog sekretarijata pokazali su da je veće prisustvo aflatoksina od dozvoljenog pronađeno u mlijeku Mljekare Tomić, i to u uzorcima pasterizovanog mlijeka sa jedan i 2,8 odsto mliječne masti ( 1,215 i 0,623 mikrograma po kilogramu), sa rokom upotrebe do 10. maja.

Evropski standard zadovoljavaju uzorci Dukat trajnog mlijeka obogaćenog vitaminom D sa 2,8 i 1,5 odsto mliječne masti i rokom upotrebe do 26. i 19. avgusta ( 0,007, 0,009, 0,023 i 0,029 mikrograma), Imlekovo bijelo (bello) organsko mlijeko i to dugotrajno sa 2,8 odsto mliječne masti upotrebljivo do 25. oktobra i 7. novembra (0,016 i 0,03 mikrograma), kao i bijelo organsko mlijeko bez konzervansa i glutena u ambalaži od 750 mililitara upotrebljivo do 23. maja (0,028 mikrograma).

I dugotrajno mlijeko Niške mljekare sa 2,8 odsto mliječne masti upotrebljivo do 30. jula i svježe mlijeko mljekare Subotica “Zdravo” sa 1,5 odsto mliječne masti upotrebljivo do 14. maja zadovoljavaju evropske standarde prisustva aflatoksina u mlijeku jer je utvrđeno da ga sadrže 0,044 i 0,037 mikrograma po kilogramu.

U Srbiji je krajem februara dozvoljena vrijednost aflatoksina vraćena na 0,5 mikrograma, umjesto dotadašnjih 0,05 mikrograma, koji su bili u skladu sa standardima EU. Vlada je potom najavljivala da će dozvoljenu granicu opet vratiti na “evropskih” 0,05 mirkograma, ali to do danas nije uradila.

Vlada je odluku o vraćanju dozvoljene koncentracije na 0,5 mikrograma donijela nakon afere koja se pojavila u javnosti, jer su mjerenja koncentracije štetnog aflatoksina pokazala da veliki broj uzoraka mlijeka, koji se prodaju na tržištu Srbije, sadrži količine aflatoksina iznad dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ove sedmice je izjavio da je mlijeko u Srbiji “katastrofalno loše”, kada je u pitanju koncentracija opasnog aflatoksina u njemu, i ocijenio da iza napada na njega u pojedinim tabloidima stoje oni koji imaju najveći uticaj u “mljekarskom lobiju”.

“Već nekoliko puta sam rekao njihovo ime javno”, kazao je Ješić, koji je ranije takve optužbe uputio na račun kompanije “Salford”.

On je upitao ko stoji iza kampanje “Ja pijem mleko” u Srbiji. “To je trenutno najskuplja i najveća kampanja u Srbiji. Ko stoji iza te kampanje, pitam vas. Da li stoji ministarstvo ili ko? Nema potpisa, pa ne znamo ko stoji, a mlijeko je i dalje neispravno”, kazao je Ješić i ocijenio da u državi postoji “ozbiljna korupcija” po pitanju
aflatoksina i mlijeka.

Izvor: Beta

(broj pregleda: 550)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *