RURALNO NASLEĐE JUGOISTOČNE EUROPE

“Ovom konferencijom želimo da skrenemo pažnju na značaj ruralnog nasljeđa, da ukažemo na pozitivne primjere brige o ovom nasljeđu u regionu, kao i da pokrenemo diskusiju o boljem očuvanju i upravljanju ovim vrijednim resursom na prostoru Jugoistočne Evrope”-Kazala je Aleksandra Kapetanović, izvršna direktorka organizacije “Expeditio”

“Ovom konferencijom želimo da skrenemo pažnju na značaj ruralnog nasljeđa, da ukažemo na pozitivne primjere brige o ovom nasljeđu u regionu, “

CRNA GORA, Gornja Lastva: – Mreža za nasljeđe Jugoistočne Evrope – SEE Heritage Network organizovala je jednodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Ruralno nasljeđe Jugoistočne Europe”. Konferencija će je održana u okviru 11. sastanka SEE Heritage mreže u subotu, 27. aprila 2013. u Gornjoj Lastvi.

SEE Heritage je mreža nevladinih organizacija iz regiona Jugoistočne Evrope, osnovana 2006. godine, koja trenutno broji preko dvadeset članica. Misija SEE Heritage mreže je djelovanje u pravcu zaštite i promovisanja zajedničkog kulturnog nasljeđa u cilju ostvarivanja održivog i odgovornog razvoja, vizija – Jugoistočna Evropa kao region u kome na osnovu svoje kulturne raznolikosti ljudi sarađuju, prihvataju i poštuju jedni druge, vjerujući da je kulturna, etnička i religijska raznovrsnost vrijedan resurs.

SEE Heritage mreža je organizovala konferenciju o ruralnom nasljeđu jer je ono značajan segment kulturne baštine i jedinstveno svjedočanstvo o istoriji jednog društva. Uprkos tome, vrijednosti i potencijali ruralnog nasljeđa i autentičnog kulturnog pejzaža često još uvijek nijesu prepoznati. Ruralno nasljeđe je trenutno pod velikim rizikom: s jedne strane, zbog propadanja velikog broja napuštenih sela, a s druge, zbog ekstremno ubrzane i nekontrolisane urbanizacije koja uništava veliki dio vrijednog ruralnog nasljeđa i pejzaža.

“Ovom konferencijom želimo da skrenemo pažnju na značaj ruralnog nasljeđa, da ukažemo na pozitivne primjere brige o ovom nasljeđu u regionu, kao i da pokrenemo diskusiju o boljem očuvanju i upravljanju ovim vrijednim resursom na prostoru Jugoistočne Evrope”-Kazala je Aleksandra Kapetanović, izvršna direktorka organizacije “Expeditio”, inače članica Mreže i organizator Konferencije.

Učesnici/ce konferencije su imali priliku da čuju sljedeće prezentacije:

• Marija Nikolić, Kulturno-zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva, Crna Gora, Aktivnosti u Gornjoj Lastvi

• Mentor Beqiri, Cultural Heritage without Borders (CHwB), Kosovo, Projekti finansirani iz sredstava EU: „Vidimo se u Dukagjinu” i „Dobrodošli u Dukagjin”

• Marija Dragišić, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, Srbija, Narodno graditeljstvo u Srbiji

• Asocijacija za razvoj kulturnog turizma – ADCT, Albanija, Razvoj kulturnog turizma u ruralnim područjima kroz bogatstvo kulturnog nasljeđa

• Aleksandar Lukić, ECOVAST Hrvatska, Hrvatska, Predstavljanje iskustava ECOVAST-a – Evropskog vijeća za sela i male gradove,

• Ratko Bataković, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, Crna Gora, Ruralni razvoj i ruralno nasleđe

 lastva2

lastva3lastva4

Foto: Mreža za ruralni razvoj Crne Gore

Autor: Rural portal

(broj pregleda: 587)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *