Ruralci trenirali lobiranje i zagovaranje

CRNA GORA, NIKŠIĆ, VUČJE: Dvodnevna radionica „Lobiranje i zagovaranje“, u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore u okviru regionalnog projekta ALTER (Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja), počela je danas u hotelu „Vučje“ u Nikšiću. Radionica je organizovana sa ciljem sticanja neophodnih vještina lobiranja i zagovaranja, kao i razmjene dobrih primjera iz regiona, kako bi se omogućilo organizacijama civilnog društva da postanu ravnopravni partneri nacionalnim i regionalnim institucijama, sa fokusom na održivi ruralni razvoj.

6

Trening je otvorio Igor Knez, projekt asistent u Mreži za ruralni razvoj Crne Gore, predstavljajući svoje dugogodišnje iskustvo u upravljanju kampanjama koje su zahtijevale pomenute vještine lobiranja i zagovaranja.

1

Svoje sugestije i savjete učesnicima dali su i Duško Marković, direktor NVO Media Tim, Anđa Vukčević Zorić, Mountain Step, Vanja Sudar iz Mreže za ruralni razvoj Bosne i Hercegovine, Slobodan Milivojević iz Mreže za ruralni razvoj Srbije  i Dejan Zejak iz Centra za razvoj agrara Bijelo Polje.

3

Ratko Bataković, dugogodišnji predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i ekspert u toj oblasti, govorio je o značaju zagovaračkog procesa. Kako je istakao u svom izlaganju, zagovaranje je proces koji traži požrtvovanost, strpljenje, timski rad i otvorenost. Kao tri vrste aktivnosti koje zajedno podrazumijevaju zagovaranje, Bataković je naveo zastupanje, mobilizaciju i osnaživanje.

4

Kao neki od najčešćih problema u uspješnom zagovaranju, učesnici su naveli nedostatak informacija, edukacije i timskog rada, kao i nefunkcionalne akcione planove.

2

Nakon prezentacije, uslijedile su praktične vježbe pisanja akcionih planova, gdje su se učesnici podijelili u grupe, predstavili planove i zajedno komentarisali načine unapređenja istih.

5

Neophodne vještine u oblastima lobiranja i zagovaranja razmjenjivali su učesnici iz organizacija civilnog društva koje se bave ruralnim razvojem, ruralnim turizmom i poljoprivredom u Crnoj Gori, kao i Klaster Agroturizam koji je nastao kao dio procesa inkubacije pod okriljem Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis.

 

Događaj je finansiran od strane Regional Rural Development Standing Working Group in South Eastern Europe (SWG), kao aktivnost ALTER projekta koji finansira Evropska Komisija.

 

(broj pregleda: 103)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *