Rastvor od koprive – prirodni preparat za zaštitu bilja

Kada razmišljate o načinu zaštite bilja u organskoj proizvodnji, morate biti veoma pažljivi pri izboru odgovarajućih preparata. Zaštita organski gajenog bilja zasniva se na nepesticidnim mjerama i na primjeni prirodnih preparata. Saznajte kako da napravite prirodni rastvor od koprive za zaštitu vaših biljaka od štetočina.

kopriva_1

Gusti rastvor od koprive

Taj rastvor ima vrlo neprijatan miris koji odbija štetočine kao što su lisne vaši, trips, grinje (pregalj) i smeđa trulež. Za pravljenje rastvora beru se samo nadzemni djelovi biljke. Potopite 1 kilogram koprive bez korijena u 10 litara vode. Ostavite je tako da odstoji 10-15 dana u hladovini (najbolje na oko 18°C).

Svakog dana je promiješajte. Rastvor će se vremenom zgušnjavati i promijeniti boju u smeđu. Na kraju biće spreman za upotrebu kada se više ne budu stvarali mehurići vazduha usljed vrenja. Kada se smjesa dovoljno zgusne, procijedite je i odstranite djelove biljke koje ćete kompostirati.

Rastvor od koprive prihranjuje biljke kiseonikom i štiti je od bolesti. Najbolje ih je koristiti u vegetacionom periodu, na svake tri nedjelje. Rastvor čuvajte na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi, najduže 12 mjeseci. Prilikom upotrebe razredite rastvor vodom. Vodite računa da odnos vode i rastvora bude 7:1. Sipajte razređeni rastvor u flašu sa rasprskivačem. Taj rastvor možete posuti na onim područjima gdje štetočine nanose štetu.

koprivaa_2

Rastvor protiv lisnih vaši i celerove muve

Za taj rastvor potrebno je skupiti 224 grama mlade koprive i natopiti je u kanti vode na nedjelju dana, a zatim ga procijediti i takvog ga upotrebljavati. Navedeni rastvor može se koristiti na povrću, voću i ružama. On odbija neke vrste insekata, a istovremeno jača biljku kroz folijarnu prihranu.

Kopriva je biljka koja pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Možete zasijati koprivu uz povrće, u odnosu 1:100. Neki insekti, kao što su mrkvina mušica i lisne vaši, u tom slučaju će se prije hraniti koprivom nego šargarepom i na taj način ćete zaštititi svoj usjev.

Iako se mnogi insekti hrane koprivama, ova biljka odbija mušice, tako da se svježe nabrana kopriva može okačiti u kuhinji. Time ćete odbiti mušice i moljce.

 

Izvor: agromedia.rs

(broj pregleda: 112)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *