Proizvodnja bukovače laka i jeftina

Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) sprovodi projekte čiji je cilj da omogući porodicama u ruralnim sredinama da ostvare osnovnu ili dodatnu zaradu. Na taj način ih podstiče da se bave proizvodnjama ili uslugama koje je moguće ostvariti u kućnim uslovima bez previše ulaganja. Jedna od preporuka je i proizvodnja meda i pečuraka.

bukovace_1

Posebno se preporučuje uzgoj gljive bukovače koja brzo i lako plodonosi, a proizvodnja može da se organizuje i u malom prostoru. Stručnjaci FAO napominju da te gljive plodonose nekoliko mjeseci tokom kojih se obavlja berba, a nakon toga trebalo bi ih zamijeniti novim.

Takva proizvodnja je pogodna da se kombinuje sa još nekim poslom ili aktivnošću na gazdinstvu, jer ne zahtijeva veliko angažovanje. Kako u FAO navode, proizvodnjom bukovače lako mogu da ovladaju i potpuni početnici. Takođe, ova gljiva može uspješno da raste i razvija se na različitim podlogama.

Kada se počelo s organizovanom proizvodnjom bukovače, kao podloga su se koristile oblice drveća. Sada se, u zavisnosti od toga o kojem dijelu svijeta je riječ, upotrebljava pšenična i pirinčana slama, iverica i drugi materijali koji su bogati celulozom.

bukovace_2

Na ove podloge sije se micelija, a zatim se pakuje u vreće. One se smještaju na prohladno i mračno mjesto i ostave da micelija proraste. Nakon prorastanja otvaraju se rupe na vrećama kako bi se formirala krupna plodonosna tijela. Razvijene gljive se beru i spremne su za prodaju.

Međutim, iz FAO organizacije upozoravaju i na neke negativne odlike ovih gljiva. Naime, njihov rok upotrebe najkraći je u poređenju sa drugim gajenim vrstama. Isto tako, prilikom odlaganja na policama podložne su razvoju bakterioza i infekcija mikrogljivama.

Neki ljudi su alergični na spore bukovače koje se oslobađaju tokom plodonošenja. Iz tog razloga se preporučuje da oni koji se odluče za ovu proizvodnju, a ispolje alergijsku reakciju obavezno nose maske. Zaštitne maske mogu se nositi i preventivno.

Svi projekti koje FAO sprovodi imaju zajedničku namjeru da pomognu održivi razvoj ruralnih sredina uz očuvanje njihove autentičnosti i životne sredine.

 

Izvor: agromedia.rs

(broj pregleda: 96)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *