Prezentacija bespovratne podrške preradi u ponedjeljak u Podgorici

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede  i ruralnog razvoja naredne sedmice počeće sa predstavljanjem projekta IPARD like 2.2 po crnogorskim opštinama, kako bi potencijalnim i zainteresovanim proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda pojasnili mogućnosti, uslove i kriterijume novog projekta bespovratne podrške investicijama u preradu.

Potencijalnim korisnicima projekta i na terenu će biti na raspolaganju stručne i savjetodavne službe Ministarstva, kako bi im u direktnom razgovoru pravovremeno dali savjete, sugestije, pojašnjenja definisanih procedura, a u narednoj fazi pomogli i u pripremi aplikacija za javni poziv za dodjelu podrške kroz ovaj projekat.

Jedan od ključnih ciljeva info – kampanje je stvaranje ambijenta da što više proizvođača u Crnoj Gori iskoristi mogućnost da unaprijedi djelatnost kojom se bavi i da se povuku sva raspoloživa bespovratna sredstva koja su obezbijeđena od strane Evropske unije.

Projekat IPARD like 2.2 finansira se iz EU bespovratnih fondova u iznosu od 2,8 mil eura, uz dodatna sredstva iz nacionalnog budžeta. Prerađivači, odnosno subjekti u poslovanju sa hranom, mogu da investiraju minimalno 15.000 eura, a maksimalno 250.000 eura. Oni koji ispune uslove poziva i ugovore investiciju dobiće povrat sredstava u iznosu od 50 odsto investicije.

Cilj podrške je jačanje subjekata u poslovanju hranom životinjskog i biljnog porijekla i dostizanje nacionalnih i EU standarda, kroz podizanje nivoa higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane. Očekivani efekti su rast konkuretnosti u svijetlu pristupanja tržištu EU, jačanje sektora proizvodnje hrane u Crnoj Gori, kroz stvaranje dodate vrijednosti i mogućnosti za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

Šansu da unaprijede svoje poslovanje kroz ovaj poziv za dodjelu podrške imaju pravna lica, preduzetnici i primarni proizvođači iz sektora vezanog za mlijeko, ribarstvo i akvakulturu. Iz sektora hrane biljnog porijekla i gljiva korisnici mogu biti oni koji se bave preradom i pakovanjem primarnih poljoprivrednih proizvoda: voća, povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, maslinovog ulja i drugih proizvoda od maslina i vina. Podržavaju se i klanice, a u tom dijelu korisnici mogu biti fizička lica ili privredna društva, koji se bave uzgojem goveda, ovaca, koza, tovnih piladi i ćurića, i svinja.

U okviru info – kampanje, prva prezentacija javnog poziva biće održana u ponedjeljak, 23. januara, u Podgorici, u sali stare zgrade Vlade, sa početkom u 15,00h.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja poziva sve potencijalne korisnike podrške sa područja Podgorice da dođu na promociju projekta.

Pozivamo i predstavnike medija da isprate ovaj događaj.

Info-kampanja će se nastaviti narednih dana u ostalim opštinama, prema rasporedu:

  • januar u Pljevljima, opštinska sala, 12,00h
  • januar u Bijelom Polju, opštinska sala, 12,00h
  • januar u Beranama, opštinska sala, 14,00h
  • Januar na Žabljaku, opštinska sala, 14,00h
  • Januar u Baru, opštinska sala 10+, 11,00h
  • Januar u Tivtu, opštinska sala, 14,00h

O datumu i terminu održavanja prezentacije u Nikšiću, proizvođači i mediji biće obaviješteni naknadno. Ukoliko bude promjena u satnicama, blagovremeno obaviještenje daće se kroz dnevne najave.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja         

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *