Povećane svjetske zalihe pšenice lošeg kvaliteta

psenica-tisup-trzisteProizvodnja pšenice u 2016. godini je povećana usled većih prinosa u Ruskoj Federaciji i Ukrajini. Prognoza potrošnje u sezoni 2016/17 pojačana je uglavnom zbog očekivanja velike potrošnje u sektoru stočne hrane i obilnih zaliha pšenice niskog kvaliteta.

Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2016/17 pojačana je zbog niskih cijena koje podstiču veći uvoz. Zalihe u sezoni 2016/17 lagano su povećane, trenutno četiri posto više nego na početku sezone.

Najveće povećanje zaliha u odnosu na prethodnu godinu predviđeno je u Kini, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Očekuje se povećanje potrošnje kukuruza

Svjetska proizvodnja kukuruza u 2016. godini pala je nakon smanjenja prinosa u Brazilu, Kini, EU i SAD-u. Procjena potrošnje za sezonu 2016/17 takođe se smanjuje, očekujući pad u potrošnji hrane za životinje. Ipak, očekuje se povećanje ukupne svjetske potrošnje od 2% u odnosu na sezonu 2015/16. Prognoza za trgovinu kukuruzom u sezoni 2016/17 je povećana, podstaknuta većom potražnjom za uvozom u zemlje EU i Vijetnam.

Zalihe u sezoni 2016/17 procijenjene su na niže nivoe, uglavnom zbog smanjene prognoze za Kinu i SAD.

Niži prosječni godišnji rast soje

Prognoza svjetske proizvodnje soje u 2016/17 povećala se zbog procjene većih prinosa u SAD-u i Kanadi i poboljšane prognoze za Brazil i Argentinu. Iako Kina, Brazil i Argentina predvode godišnje povećanje od oko 5%, procjena svjetske potrošnje za sezonu 2016/17 ostala je gotovo nepromijenjena. Prognoza za trgovinu sojom u sezoni 2016/17 blago raste, iako sve još uvijek ukazuje na niži prosječni godišnji rast.

Krajnje zalihe za sezonu 2016/17 revidirane su naviše zbog boljih prognoza za SAD i Brazil, međutim svjetske rezerve će pasti 9% u odnosu na prošlu sezonu, na trogodišnji minimum.

Foto: budabar/bigstockphoto.com

Izvor: agroklub.com

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *