Poljoprivrednici zaboravite na IPARD sledećih nekoliko godina

Neko treba da se zapita kako to da je Srbija zemlja koja je do sada potrošila najviše para, što naših što donatorskih, na izgradnju kapaciteta za korišćenje IPARD sredstava a još uvijek je najdalje od IPARD-a od svih ostalih predpristupnih zemlja.

Neko treba da se zapita kako to da je Srbija zemlja koja je do sada potrošila najviše para, što naših što donatorskih, na izgradnju kapaciteta za korišćenje IPARD sredstava a još uvijek je najdalje od IPARD-a od svih ostalih predpristupnih zemlja.

IPARD, SRBIJA: -Marta mjeseca 2012. godine Srbija je postala kandidat zemlja za članstvo u Evropsku Uniju, čime je ispunjen jedini politički uslov (ostali su vezani za kapacitet administracije države kandidata) da Srbija može da dobija predpristupna sredstva EU namijenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju. Sva kasnije priča o tome da Srbija nije u odgovarajućem annex-u pa zato ne može da dobija ove sredstava je samo izgovor za nečinjenje – naše i EU birokratije.

Jula 2012. godine Srbija je dobila novu Vladu koja ima godinu i po dana (što je čak i nešto više vremena nego što je Hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, davne 2006. godine, bilo potrebno da dobije akreditaciju za korišćenje ovih sredstava) da izradi sistem i omogući poljoprivrednicima u Srbiji da imaju pristup ovim sredstvima.

Period od jula 2012. do danas je potrošen je u nekim čudnim raspravama po kojima će Srbija da dobije te 10 miliona, pa tri miliona pa na kraju u krajnjoj odluci da Srbija nije u mogućnosti da ispuni administartivne zahtjeve do 2013 i shodno tome odustaje od mogućnosti korišćenja sredstava u periodu 2013 + 3 godine. Tako da jedina konkretna odluka koja je ove godine donijeta, a tiče se IPARD sredstava, jeste da se od njih odustaje u ovom finansijskom periodu.

Konačno, 8. Novembra ove godine Vlada je usvojila dokument „Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć za period 2014.-2017. godine sa projekcijama do 2020. godine” u kojem se vrlo jasno kaže da će IPARD operativna struktura za sprovodjnje programa i mjere biti definisane i akreditovane u 2016. godini a da će 2017. biti potpisan prenos ovlašćenja za upravljanje IPARD sredstvima.

Ovo znači da poljoprivrednici, usljed nesposobnosti administracije Ministartva poljoprivrede i Vlade, neće moći da koriste predpristupna IPARD sredstva ni 2014., ni 2015., ni 2016. nego će prve pare biti korišćene negdje u 2017. Ako budu i tada.

Neko treba da se zapita kako to da je Srbija zemlja koja je do sada potrošila najviše para, što naših što donatorskih, na izgradnju kapaciteta za korišćenje IPARD sredstava a još uvijek je najdalje od IPARD-a od svih ostalih predpristupnih zemlja. Udaljenija je čak i od Albanije koja je ovaj proces započela tek nedavno, ali oni imaju plan, znaju šta i kada hoće i marljivo rade na tome.

Da li je uopšte neko odgovoran? Više manje isti ljude vode IPARD priču u Srbiji ne samo u proteklih godinu i po nego mnogo, mnogo duže, provodeći puno vremena smišljajući razloge zašto nešto kod nas ne može.

A kod svih drugih može.

Autor: Goran Živkov

Izvor: www.agrarije.com

(broj pregleda: 437)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *