Počinje kampanja jačanja svijesti o sistemu biljnih pasoša u Crnoj Gori

U procesu usvajanja standarda EU, Crna Gora uvodi sistem biljnih pasoša, čime će se unaprijediti zdravstvena zaštita bilja i obezbijediti sigurniji promet i trgovina u toj oblasti.

Projekat biljnih pasoša realizuje se u okviru šireg projekta “Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori”, koji finansira EU sa 800.000 eura. Cilj je poboljšanje bezbjednosti hrane i fitosanitarnih standarda za dobrobit potrošača i olakšavanje međunarodne trgovine poljoprivrednim proizvodima u Crnoj Gori.

U okviru kampanje jačanja svijesti o sistemu biljnih pasoša, proizvođači i distributeri određenog bilja, kao i drugi subjekti biće informisani o značaju ovog dokumenta i procedurama izdavanja i korišćenja.

Biljni pasoš je službeni dokument kojim se potvrđuje da su određeno bilje i biljni proizvodi kontrolisani i zdravstveno ispravni. Istovremeno, omogućava sljedljivost biljnih pošiljki u prometu, unazad sve do mjesta proizvodnje. Biljni pasoš je uslov za premještanje bilja i na teritoriji zemalja EU.

Lista bilja za koje je propisano izdavanje biljnih pasoša dio je pravilnika koji su dostupni i na sajtu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kampanju o biljnim pasošima sprovodiće Uprava za bezbjednost hrane – Sektor za fitosanitarne poslove. U okviru kampanje izrađeni su informativni štampani i video materijali o biljnim pasošima, zatim o novom štetnom organizmu na teritoriji Crne Gore – azijskoj strižibubi, riziku od unošenja na teritoriju Crne Gore fitopatogene bakterije Xylella fastidioza, i ostalim štetnim organizmima koji predstavljaju najveći rizik za zdravlje bilja. Informativni materijali biće dostavljeni proizvođačima, distributerima bilja i drugim zainteresovaniim subjektima, a biće dostupni i na sajtu uprave. Planirane su i radionice na temu biljnih pasoša.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *