Planiran dvostruko veći Agrobudžet za narednu godinu

bar-crna-gora-1000x555Opština Bar je za narednu godinu opredijelila 400 hiljada eura za Agrobudžet, duplo više nego ove, saopštio je sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj, Munir Salković.

On je kazao da se pola sredstava odnosi na podsticajne mjere podrške, a druga polovina biće uložena u razvoj putne i vodovodne infrastrukture na seoskom području.

“Planom raspodjele, bilo je predviđeno devet podsticajnih mjera. Za vodosnabdijevanje na bezvodnom području bilo je opredijeljeno 60 hiljada eura, a od toga je utrošeno sedam hiljada eura. Za proizvodnju i razvoj maslinarstva opredijeljeno je 30 hiljada, a utrošeno 3,18 hiljada eura, dok je za razvoj vinogradarstva i podrumarstva opredijeljeno 30 hiljada, a potrošeno osam hiljada”, rekao je Salković za Radio Bar i Bar info.

On je naveo da je za unaprijeđenje pčelarstva opredijeljeno 30 hiljada, potrošeno 3,4 hiljade eura, za podizanje i opremanje voćnih zasada opredijeljeno je pet hiljada, a utrošeno 3,35 hiljada eura.

“Za razvoj povrtarstva bilo je planirano pet hiljada eura, ali ovaj novac nije utrošen, jer nije bilo zainteresovanih. Za razvoj stočarske proizvodnje bilo je opredijeljeno 15 hiljada, a utrošeno je 15,6 hiljada eura”, precizirao je Salković.

Prema njegovim riječima, za upravljanje rizicima u poljoprivredi, kao što su štete od nevremena, bilo je opredijeljeno deset hiljada, a potrošeno je 1,5 hiljada eura.

“Na promociju poljoprivredne proizvodnje, od planiranih 15 hiljada utrošeno je 4,15 hiljada eura”, objasnio je Salković.

Samostalni savjetnik u Sekretarijatu, Avni Aručević, naveo je da su sredstva dijeljena na osnovu javnog poziva iz juna, na principu 50 odsto od ukupno uložene investicije.

“Bilo je potrebno da se priloži dokaz o posjedovanju poljoprivrednog zemljišta, mjesto prebivališta u Opštini Bar, rješenje o registraciji poljoprivrednog gazdinstva i potvrda organa lokalne uprave o izmirenim obavezama, kao i račun o sredstvima uloženim u određenu investiciju”, rekao je Aručević.

Salković i Aručević pozvali su sve zainteresovane poljoprivrednike da im se obrate za obavještenja, pomoć i savjet pri podnošenju aplikacija.

Izvor: Cdm

(broj pregleda: 89)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *