Ovo je najstariji način za održavanje plodnosti zemljišta

Zelenišno đubrenje predstavlja zaoravanje svježe nadzemne mase biljaka, koje se namjenski gaje kako bi se zemljište obogatilo organskom materijom te da bi mu se na taj način poboljšale fizičke, biološke i hemijske osobine.

zelenisno djubrivo 1

Zeleni usjevi se odmah nakon cvjetanja pokose i ostave na polju da se prosuše 2-3 dana, nakon čega se obavezno zaoravaju na dubinu od 10-15 centimetara. Trebalo bi naglasiti da se u poslednje vreme na tržištu nalaze mikrobiološki preparati koji ubrzavaju razlaganje organske materije, odnosno, mineralizaciju.

Tim preparatima tretiraju se pokošeni zeleni usevi, a zatim zaoravaju. Ovako se postiže brži efekat razlaganja i maksimalno prevođenje hranjivih materija iz pokošenih biljaka u pristupačan oblik.

Zaoravanje zelene mase najbolje je obaviti mesec dana pre setve narednog useva, a može se kombinovati i sa predsetvenom pripremom. Za zelenišno đubrivo smatra se da je najbolje sejati: bob, grahoricu, krmni grašak, deteline, heljdu ili lupinu.

Uzgajanje biljaka za pravljenje zelenišnog đubriva

Za zelenišno đubrivo najbolje je gajiti biljke sa razvijenim korenovim sistemom da bi se koristila hraniva koja se teže rastvaraju iz dubljih slojeva. Naročito je bitno da biljke dobro fiksiraju azot (leguminoze). Zelenišnim đubrivom zemljište se obogaćuje sa 40 tona po hektaru organske materije.

zelenisno djubrivo 2

To đubrivo ima svoje mesto u biološkoj poljoprivredi, a naročito u voćarstvu i vinogradarstvu. Takođe, u periodu od skidanja pšenice u julu do setve kukuruza u aprilu protekne dug period u kojem zemljište zaraste u korov ili se ispira ako se izvrši oranje. U tom periodu idealno je posejati biljke za zelenišno đubrivo, a zatim na jesen zaorati, jer se do proleća veliki deo biljaka razloži u zemljištu.

Biljke koje se gaje za zelenišno đubrivo usvajaju iz zemljišta sva ona hranljiva svojstva koja bi se ispirala vodom ili koja bi apsorbovali korovi. Na taj način u biljkama se deponuje hrana za sledeću biljnu kulturu koja se namerava posejati.

 

Izvor: agromedia.rs

(broj pregleda: 49)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *