OTVORENA PIJACA CRNOGORSKIH ORGANSKIH PROIZVODA U CENTRU PODGORICE

Pijaca organske hrane u Podgorici

Pijaca organske hrane u Podgorici

Odlična prilika za plasman i razvoj organske proizvodnje u Crnoj Gori: -U centru Podgorice na Trgu Republike danas su počeli „Dani crnogorske organske hrane“, osmišljeni kao pijaca organskih domaćih proizvoda, koja će potrošačima biti na raspolaganju svake naredne subote.

 

Cilj Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja bio je da podrži organske proizvođače, posredstvom njihovog nacionalnog udruženja, da se promovišu na najbolji mogući način, kako bi u narednom periodu imali značajniji rast broja organskih proizvođača i palete njihovih proizvoda. Ministarstvo je doniralo proizvođačima ekološke drvene štandove, a u dogovoru sa Opštinom Podgorica, ustupljena im je i lokacija koju mogu koristiti subotom u periodu od 08,00h do 15,00h.

 

Na otvaranju pijace organskih proizvoda štandove je obišao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović, sa saradnicima, koji je izrazio nadu da će ovaj vid podrške promociji organskih proizvođača imati velike efekte po razvoj organske poljoprivrede u Crnoj Gori. „Raduje me da raste broj poljoprivrednika koji hoće da unapređuju i šire proizvodnju i onih koji hoće da je tek pokrenu, ali ovdje je riječ o organskoj proizvodnji koju nije lako pokrenuti. Zato moramo krenuti sa onim što imamo i da polako širimo i povećavamo paletu proizvoda. Nadam se da će ponuda na ovoj pijaci svake subote biti sve bolja, ali i veći broj organskih proizvođača“, rekao je ministar Ivanović.

 

Za sada je u Crnoj Gori sertifikovano 28 proizvođača od čega je 11 iz oblasti ratarske proizvodnje, 10 voćarske proizvodnje, 5 iz oblasti stočarstva i 2 u oblasti sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja, kao i njihove prerade. Najviše ima voća i voćnih prerađevina, brašna i meda. Prvog dana pijace organskih crnogorskih proizvoda u ponudi su bili žitarice i brašno, med i drugi pčelinji proizvodi, sušeno voće, voćni džemovi, likeri i pića, krompir, luk i šargarepa, ljekovito bilje, koziji sir. Posjetioci su danas imali priliku i za degistaciju.

 

Prema riječima ministra Ivanovića, navedeni proizvodi su dobrim dijelom već prepoznatljivi, ali da bi sada bilo dobro da se pojave i organski proizvodi na bazi mesa, kojih za sada nema, ali i da se uveća proizvodnja organskog voća i povrća. „Interesuje me i pakovanje, jer je to osim znaka organske proizvodnje vrlo važno u ovoj oblasti. Neki od proizvođača su uspjeli da zaokruže taj proces, ali neki još nisu“, kazao je Ivanović.

 

Ministar je ocijenio da bi u ovom momentu bilo više nego dobro ako bi za početak organskim proizvodima zadovoljili potrebe domaćeg tržišta. „Osim 620 hiljada stanovnika imamo i 1,2 miliona turista koji evidentno traže organske ili tradicionalne proizvode. Zadovoljiti njihove potrebe za sada bilo bi više nego dobro. Ukoliko sve bude išlo kako planiramo, a za to treba malo više vremena, možda bi do ulaska u EU bili u mogućnosti da budemo prepoznati sa nekoliko organskih proizvoda“, kazao je ministar Ivanović.

 

Otpravnik poslova Ambasade Poljske u CG Pavel Loncki, koji je prisustvovao otvaranju pijace zajedno sa ambasadorom Italije i diplomatskim predstavicima Turske, Francuske i Azerbejdžana, vjeruje da Crna Gora u organskim proizvodima ima izvozni potencijal. „Probao sam neke od proizvoda i ranije, a danas sam i trgovao neke od njih. Mislim da je organska proizvodnja šansa Crne Gore, posebno za izvoz. Zadovoljan sam što će pijaca poslužiti ne samo za današnju promociju organske proizvodnje, nego da će biti i svake subote za lokalne potrošače i posjetioce Podgorice. Ja sam jedan od tih potrošača koji će je redovno obilaziti“, kazao je gospodin Loncki.

 

Za organske proizvođače, kako su kazali, mogućnost prodaje u centru Podgorice znači veliki podsticaj za dalje unapređenje proizvodnje koja nije jednostavna, jer je strogo zakonski regulisana. Prodaja na jednom prepoznatljivom mjestu olakšaće plasman i pristup potrošačima koji će na taj način biti sigurni da kupuju sertifikovan organski proizvod. Obećavaju da će u saradnji sa kupcima širiti asortiman proizvoda. Proizvođači se nadaju i da će njihov uspjeh ohrabriti i ostale poljoprivrednike u Crnoj Gori da krenu njihovim stopama, te da će ovo biti početak jedne nove ozbiljnije faze u razvoju organske poljoprivrede.

 

Organska proizvodnja, koja za rezultat ima visokokvalitetne proizvode, poručuju izlagači, šansa je za veću zaradu poljoprivrednika, kao i prepoznatljivost i razvoj crnogorske poljoprivrede. Da je pijaca u Podgorici odličan potez dokaz je i prvi prodajni dan koji je završen mnogo ranije nego što su proizvođači planirali, jer su sat nakon otvaranja prodali sve što su donijeli.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

(broj pregleda: 446)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *