Otvoren jedanaesti festival organskih proizvoda Biofest

24119-11biofestSRBIJA, SUBOTICA: -Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest svečano je otvoren danas u atriumu Otvorenog univerziteta. Dvodnevnu manifestaciju po 11. put organizuje  Udruženje Terras, a ove godine njegovo održavanje biće u znaku obilježavanja četvrt vijeka od osnivanja Udruženja.

Prvi dan manifestacije počeo je tradicionalnom izložbom organskih proizvoda , na kojoj se predstavilo oko petnaestak izlagača iz zemlje i regiona. Na svečanom otvaranju koje je uslijedilo, dodijeljenja su i priznanja  za  „Bioprozvoizvođača godine“, koje je pripalo kompaniji Univerexport za organsko ulje, a  za „ Bioproizvod godine“ proglašeno je juneće meso Organske farme Čurug. Program ovogodišnjeg Biofesta, pored stručnih predavanja, podrazumijeva i nekoliko panel diskusija. Organizuju se i međunarodne konferencije a  organizatori akcenat stavljaju na predstavljanje SEEON mreže, koju je Udruženje Terras nedavno formiralo u Berlinu sa još pet država. Mreža bi trebalo  da doprinese bržem razvoju organske proizvodnje u regionu. Udruženje se već 25 godina zalaže za povećanje površina pod organskom proizvodnjom, a poslednjih pet godina navode kao prekretnicu u svom nastojanju.

Na skupu je najavljeno i skoro raspisivanje konkursa lokalne samouprave za dodjelu sredstava organskim proizvođačima, što je, kako je rečeno,  dokaz da se lokalni Akcioni plan razvoja organske proizvodnje i sprovodi. Lokalna samouprava na organsku proizvodnju gleda kao jednu od razvojnih šansi Subotice, i naredne godine predviđa povećenja sredstava za ove namjene.

Biofest se održava i sjutra. Izložba organskih proizvoda biće otvorena od 10 do 18 časova, za 11 je predviđena panel diskusija o regulisanju prodaje organskih proizvoda a od 13.30 Stop GMO-ekonomski i ekološki aspekti u poljoprivredi, nakon čega je organizovana posjeta organskim farmama u Ljutovu, Oromu i Totovom selu.

Teras info

(broj pregleda: 49)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *