Održana radionica „Žene poljoprivrednice u Crnoj Gori”

Radionica je okupila 15 žena poljoprivrednica iz svih krajeva Crne Gore

Radionica je okupila 15 žena poljoprivrednica iz svih krajeva Crne Gore

CRNA GORA, KOLAŠIN: -U okviru projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS projekat), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je radionicu “Žene poljoprivrednice”. Cilj radionice je promovisanje rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja, ali i  snaženje svijesti o ekonomskom jačanju i udruživanju žena u oblasti poljoprivredne djelatnosti.

 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava (Odjeljenje za rodnu ravnopravnost) i Agencijom za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija (UNWOMEN), učestvovalo je u izradi projekta ,,Program za bolju zapošljivost žena u ruralnim područjima Crne Gore“, projektom za unapređenje položaja žena na selu. Program koji se odnosi na period 2013- 2016. godinu, definiše prioritete, mjere i aktivnosti koje će voditi većoj i kvalitetnijoj ekonomskoj participaciji žena u ruralnim područjima i omogućiti više prihode i kvalitetnije uslove života tog dijela populacije.

 

Radionica je okupila 15 žena poljoprivrednica iz svih krajeva Crne Gore, predstavnike Ministarstva poljoprivrede, službenike Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji, Službe za selekciju stoke, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP Crna Gora), MIDAS kancelarije. Predavači, predstavnici navedenih institucija i dugogodišnji eksperti Svjetske banke i Evropske komisije (DG Agri), predstavli su i obrazložili  dobru praksu u Evropi i na Balkanu, govorili o domaćem i evropskom pravnom okviru, posebno se fokusirajuci na  važnost uloge žena u poljoprivredi.

 

Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su i zakonodavni okvir za rodnu ravnopravnost, programe podrške u kojima žene mogu učestvovati, kao i opšte stanje u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori.

 

 Služba za odnose s javnošću MPRR CG

(broj pregleda: 538)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *