NoBORDER- okrugli sto i radionica o marginalizovanim grupama u ruralnim područjima

no border_01

no border_01

BOSNA I HERCEGOVINA, Blidinje: -U Hotelu Hajdučke vrleti na Blidinju je od 12-15.9.2015 odrzan okrugli sto i radionica na temu „Podrška marginalizovanim grupama u rurlanim područjima i diverzifikacija ekonomskih aktivnosti“. Učesnici na okruglom stolu su bili predstavnici organizacija iz 4 balkanske zemlje (BiH,Crna gora,Srbija i Makedonija) ,te predstavnici Česke i Poljske. Prvog dana je održan okrugli sto na kome su učesnici iznosili primjere riješavanja ove problemetaike na ovu temu, te se putem pitanja, komentara i diskusija doslo do odredjenih zaključaka. Dio tih zaključakaje proveden tokom radionice, kada su se u grupama pripremile tri zajedničke projektne ideje. Dogovoreno je da se do iduceg susreta te ideje dopune i razrade i budu spremne za apliciranje.

Učesnici na ovim treninzima ispred BiH su članice Mreže za ruralni razvoj u BiH Redah iz Mostara, Aced iz Banja Luke te Lag Devetak koji pokriva općine Sokolac, Rogatica u Han Pijesak te Predsjednica MRRu BiH, koja je inače članica organizacije SISTEM NGO Iz Brčkog. REDAH je u ime Mreže za ruralni razvoj u BiH nositelj projekta NoBorder, u partnerstvu sa mrežama za ruralni razvoj Srbije, Makedonije i Crne gore,te partnera iz Poljske (Poljsku Ruralni Forum iz Varšave), Češke (Regionalna asocijacija LAG-ova iz Olomouca) i Mađarske LAG Deli Nepfeny iz Segedina). Projekt je finansiran do strane Visegrad grupe , a trajanje je projekta do kraja 2015.
no border_02

 

 

 

 

 

Do kraja projekta treba da se organizuju još jedan tematski okrugla stol u Srbiji,te je planirana posjeta po jednog predstavnika iz svake zemlje u zemlje članice Visegrad,kako bi se na licu mjesta uvjerile u način rada LAG-ova u tim zemljama. Kao rezultat projekta ce biti i brošure „Animacija lokalnih partnerstava u ruralnim područjima“ i „LAG inicijative i iskustva“.

Izvor: http://crrp.redah.ba/

(broj pregleda: 87)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *