Nikšićki tim za agroturizam u posjeti kolegama u regionu

3

Trodnevna studijska posjeta agro-turističkim klasterima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u organizaciji Opštine Nikšić i IPC Tehnopolis, uspješno je realizovana od 2. do 4. decembra. Posjeta je organizovana uz podršku Ministarstva poljoprivrede Crne Gore i SWG (Standing Working Group for Regional Rural Development) sa ciljem unapređenja znanja o ruralnom turizmu na osnovu primjera dobre prakse iz regiona, kao i uvezivanja različitih poljoprivrednih djelatnika i proizvođača u svrhu postizanja što boljih tržišnih rezultata.

slika-tehnopolis

U ovom timu iz Nikšića je bilo 25 učesnika, koje su činili članovi Klastera Agroturizam “Nikšić”, predstavnici Opštine Nikšić i IPC Tehnopolis, kao i članovi NVO i gazdinstava iz Nikšića zainteresovanih za razvoj ruralnog turizma u Crnoj Gori.

Putovanje je počelo posjetom Vinariji Anđelić u Trebinju, gdje su se učesnici mogli upoznati sa procesom proizvodnje vina i načinom njegovog čuvanja i plasiranja na tržište,  kao i to kako dočekivati goste i prodavati im vina i ugođaj testiranja vina na licu mjesta.

vinarija-2

Nakon vinarije, učesnici su posjetili pećinu Vjetrenica u opštini Ravno. Vjetrenica je  najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Blizina Dubrovnika i Jadranskog mora i bogatstvo pećinskim ukrasima čine je glavnim turističkim mjestom ovog dijela zemlje, koje od 2009. godine privlači na hiljade turista i na taj način je uspjela pokrenuti privatne inicijative i rekonstrukciju starih željezničkih objekata u vrhunske ugostiteljske objekte, ali i značajne EU projekte koji se odnose na snaženje biciklizma u prekograničnoj regiji i sl.

pecina-5

pecina-4

U nastavku dana, u neposrednoj blizini “Vjetrenice” učesnici su posjetili hotel Stanica Ravno. Ovaj mali boutique hotel je zapravo obnovljena željeznička stanica pruge Dubrovnik – Beč. Cjelokupni prostor bivše željezničke stanice postao je turistički centar mjesta Ravno zadržavajući svoj izvorni oblik i strukturu.

stanica-1

Nakon ručka u Stanici Ravno, smjestili su se u Agroturizmu „Marića gaj“, koji predstavlja dio porodične kompanije “Motel Kiwi” koja se bavi ugostiteljstvom od 1993. godine. Marića Gaj je seosko imanje na kojem se nudi smještaj u obnovljenim i novo-izgrađenim kamenim kućama, a osim toga bave se proizvodnjom vina, maslinovog ulja, organskog povrća i mesa.

marica-gaj-reklama

marica-gaj

Drugi dan obilježila je posjeta Parku prirode Blidinje i hotelu “Hajdučke vrleti”, koji je nastao u aprilu 1995. i od tada rade na održavanju svoje porodične tradicije ruralnog turizma i ugostiteljstva. Vlasnici ovog hotela su jedni od osnivača njihovog klastera turizma i neskrivenim zadovoljstvom pričaju o benefitima udruživanja i djelovanja kroz klaster.
hajducke-vrtleti

Osim toga, posjetili su i etno selo Herceg u Međugorju i Advent, sajam u Mostaru na kome se predstavilo oko 40 izlagača. Posjeta ovom sajmu je bila odlična prilika za učesnike lokalne uprave i Tehnopolisa da se upoznaju sa modelom javno-privatnog partnerstva u organizovanju lokalnih sajmova na otvorenom prostoru, kao što su trgovi, parkovi i sl.

advent-mostar

Poslednji dan ove studijske posjete iskoristili su za obilazak primjera dobre prakse ruralnog turizma u Hrvatskoj, kao što je hotel Pervan i etno selo Kokorići, gdje se nalazi rodna kuća Antuna Prže Pervana sa etno zbirkom i konobom. Ovo etno selo se odlikuje dalmatinskim stilom i ima bogatu kulturno-istorijsku tradiciju. Zvonimir Pervan, vlasnik i direktor ovog etno sela i potomak vojvode Antuna Pervana, rekao je da je cilj njegovog projekta da ostavi budućim naraštajima ovaj spomenik kulturne i bogate etno-baštine, a ne da se to devastira. Početkom sledeće godine on će posjetiti Nikšić i IPC Tehnopolis, gdje će obići sve potencijalne članove agroturističkog klastera i dati im svoje sugestije na osnovu dugogodišnjeg iskustva.

4 5 hasananiginicina-kuca

Studijska posjeta upotpunjena je obilaskom i agroturizma “Matuško”, gdje se osim tradicionalne kuhinje mogla vidjeti i mini-farma životinja, koja predstavlja dodatnu atrakciju turistima. Sva posjećena mjesta su imala dodatni kulturno-zabavni sadržaj, koji je takođe služio kao primjer kako dočekati goste i obezbijediti im odlazak sa snažnom pozitivnom emocijom i probuditi želju za ponovnom posjetom i preporukom.

2

mago

zec

(broj pregleda: 129)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *