Nikolina želja – radom do uspjeha

"Mali proizvođači bi se trebali organizovati u udruženje, jer s ovako malom količinom nije baš moguće sam konkurisati na velikom i zasićenom tržištu i izvoziti svoje proizvode."

“Mali proizvođači bi se trebali organizovati u udruženje, jer s ovako malom količinom nije baš moguće sam konkurisati na velikom i zasićenom tržištu i izvoziti svoje proizvode.”

HRVATSKA, SLAVONIJA: -Neki se na bavljenje poljoprivredom odlučuju iz potrebe, neki iz znatiželje i želje za napretkom, a neki ulaze u taj posao iz sentimentalnih razloga, što dodatno pojačava njihovu ambiciju i volju za uspjehom. Nakon porodične tragedije i gubitka sina, Gordana Radović iz Sarvaša odlučila je početi ulagati u uzgoj jagoda kojim se dotad bavila isključivo iz hobija.

Nikolina želja

Firma za uzgoj i preradu voća i povrća pod imenom “Nikolina želja” nastao je sa svrhom da svojim kupcima pruži što kvalitetniji proizvod, s ciljem postizanja visokog tehnološkog nivoa proizvodnje, jer se količina kao prioritet nikada nije pokazala kao dobro rješenje, smatra Gordana. Od početka svog rada 2008. godine, “Nikolina želja” rasla je i razvijala se, a danas se Gordana i njezin muž mogu pohvaliti sa tri plastenika u kojem se veći dio godine uzgajaju jagode.

Kako bi maksimalno iskoristili poljoprivrednu površinu kojom raspolažu, ulažu i u sezonsku proizvodnju jagoda izvan plastenika, a jagode proizašle iz takvog uzgoja prodaju po nešto povoljnijoj cijeni. Površina koja se nalazi pod plastenicima iznosi 1500 m(500 m2 x 3), dok izvan plastenika za proizvodnju jagoda koriste površinu od 1 ha. Uzgoj jagoda izvan plastenika koriste isključivo jer su i ulaganja u tom slučaju manja, a jagode su vrlo tražene i uvijek nađu put do kupaca.

Jagode na pijaci

jagode(40)

Za sada prodajemo jagode u svježem stanju jer ih još uvijek nemamo dovoljno za preradu“, kaže Gordana.

Gordana je aktivna i često se edukuje na raznim poljima, od marketinga do poslovnog planiranja, te ima mnoge planove za budućnost. Njezina želja je da svoj plastenik dovede na novi nivo i omogući cijelogodišnju proizvodnju jagoda uz pomoć hidroponskog uzgoja. Za to je potrebno dosta finansijskih sredstava, a ona se akumuliraju dugoročnim i mukotrpnim radom u klasičnoj poljoprivredi. Za sada, firma broji jednog zaposlenog, a ove godine planira zaposliti jednog radnika, dok su dosad kod nje radili samo sezonci.

Mali proizvođači bi se trebali organizovati u udruženje, jer s ovako malom količinom nije baš moguće sam konkurisati na velikom i zasićenom tržištu i izvoziti svoje proizvode, a poznavajući slavonsku “pozornicu” uzgajivača jagoda – bio bi to velik posao ujediniti ih“, smatra Gordana. Trenutno je za to potrebno dosta ambicije i snage, a kad ostvari neke svoje postavljene ciljeve i sama će se potruditi da se trenutna situacija promijeni.

Hidroponski uzgoj

Prednosti hidroponskog uzgoja su ogromne u odnosu na klasičan uzgoj. Hidroponski uzgoj je inovativna tehnika uzgoja, a odvija se u grijanom zaštićenom prostoru – plasteniku.

 

Postavljanje plastenika

plastenik_(2)

Trenutno u hidroponskom uzgoju prednjači Holandija, a hidroponski uzgoj u Hrvatskoj je tek u začetku. Kod nas se tek oni odvažni i dovoljno opremljeni znanjem upuštaju u takav način proizvodnje. Najčešće uzgajane kulture na ovaj način su paradajz, paprika, krastavci, salata, kupus i spanać. U evropskim hidroponima uzgajaju se još i špargla, mladi krompir, mrkva, luk, grah, patlidžan, poriluk, kukuruz i ostale povrtne kulture.

Postoje različiti načini hidroponskog uzgoja, ali trenutno najpopularniji način je uzgoj u neorganskom supstratu i to u kamenoj vuni, a jedna od popularnijih kultura koja se na ovaj način uzgaja u Hrvatskoj je paradajz.

Kao velike prednosti hidropona Gordana smatra maksimalno iskorištenu površinu za uzgoj, visok stepen automatizacije, osigurane savršene uzgojne uslove za pojedinu biljku, znatno veće prinose od onih pri uzgoju u zemljištu, s tim da je potrošnja vode, hranjivih materija i sredstava za zaštitu bilja svedena na minimum, smanjeno zagađenje okoline, smanjenu pojavu bolesti i štetočinja, a proizvodnja je moguća i na površinama gdje nije moguć uzgoj u zemljištu zbog, na primjer, velikog zagađenja, zaslanjenosti ili kiselosti zemljišta.

Gordana i njezin muž već su počeli skupljati palete kako bi sakupili daske za izgradnju jednog dijela sistema hidropona i za početak napravili “uradi sam” kombinovani hidroponski uzgoj, s tim da bi za početak koristili i uzgoj jagoda u zemlji.

 

Jagode u plasteniku

 

Bavite se ovim poslom ako vas on veseli, podmiruje vaše osnovne ljudske potrebe za egzistencijom i ne ugrožava vašu porodičnu sigunost. No trenutno se u poljoprivredi ne može zaraditi. Ako želite raditi po svim pravilima struke i ulagati (ulaganja traju godinama) trebate imati puno strpljenja, ljubavi i znanja. Iskoristite ovo vrijeme promjena i tranzicije u poljoprivredi za učenje i skupljanje korisnih informacija o sortama, tehnologiji, uslovima tržišta – i kad dođe pravo vrijeme startujte punom snagom naoružani znanjem. Ljudi podcjenjuju poljoprivredu, vide to kao nekakav manje zahtjevan posao za koji nije potrebno znanje, ali ta vremena su davno prošla. Ne kažem da tradiciju treba isključiti, ali kombinacijom tradicije i novih tehnologija, novih ideja u marketingu i organizaciji, a što je najvažnije uz naše podneblje i prirodne predispozicije za poljoprivredu, možemo učiniti velike stvari. I dalje tvrdim da je zajedništvo u organizaciji ovako malih naroda kao što je naš – neophodno“, poručuje Gordana ostalim poljoprivrednicima u nadi da će se ulaskom u EU mnoge stvari promijeniti nabolje.

jagodnjak

Autor: Ivana Parađiković, mag. biol. Foto: Gordana Radović

Izvor: www.agroklub.com

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *