Najveća svjetska elektrana na biogas otvorena u Finskoj

Novo kombinovano postrojenje je instalirano u staroj, već postojećoj termo-centrali koja je ranije radila samo na ugalj.

najveća svjetska elektrana na biogas otvorena u Finskoj

Termoelektrana u Vasi, na istočnoj obali Finske (Foto: wvv.fi)

Najveća termocentrala na biogas u svijetu je 11.03.2013. otvorena u Finskoj. Termoelektrana u Vasi, na istočnoj obali Finske, je zbog snage od 140 megavata postala najveća elektrana u svijetu koja za dobijanje električne energije koristi biogas dobijen iz biomase.

Novo kombinovano postrojenje je instalirano u staroj, već postojećoj termo-centrali koja je ranije radila samo na ugalj. Cilj ovakve rekonstrukcije nekadašnjeg zagađivača je da se “poveća korišćenje obnovljivih izvora energije i smanji upotreba uglja, a poboljša spoljnotrgovinski bilans (Finske)”, rekao je na otvaranju ministar rada Lauri Ihalainen.

Centrala kojom upravlja domaća kompanija “Vaskiluodon Voima”, koristiće kao gorivo uglavnom biomasu od drvnog otpada šumske industrije koja je jedna od glavnih privrednih aktivnosti Finske. Ta biomasa se “gasifikuje” i miješa s ugljem. Time se, kaže operator centrale, potrošnja uglja smanjuje za 25 do 45 odsto.

“Umjesto uvoza uglja iz inostranstva i plaćanja za pravo na ispuštanje zagađujućih gasova koji zagrijevaju atmosferu, privredi će ostajati oko 15 miliona eura godišnje”, rekao je za AFP director kompanije, Mauri Blomberg.

Kako predstavnici firme “Vaskiluodon Voima” kažu, ova nova centrala je zaposlila stotinu ljudi, a indirektno, u regionu, još nekoliko stotina. Tu će se proizvoditi električna i toplotna energija za stanovnike grada Vase.

(broj pregleda: 346)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *