Motivišu privrednike da započnu novi biznis

Seminar namijenjen razvoju poljoprivrede kao šanse za biznis poljoprivrednih i proizvođača hrane, koji je danas organizovan u Tuzima, treba da doprinese njihovom motivisanju da započnu sopstveni posao i riješe svoju egzistenciju, saopšteno je iz Investiciono razvojnog fonda IRF.

IRF je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Gradskom opštinom Tuzi organizovao seminar čiji je cilj motivisanje postojećih i potencijalnih poljoprivrednika da uzmu stvar u svoje ruke, počnu sopstveni biznis i riješe svoju egzistenciju.

Iz IRF-a su kazali da je na seminaru u Tuzima, pored predsjednika Odbora direktora IRF-a, Zorana Vukčevića i direktora Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo, Danijele Stolice, govorio jedan od uspješnih poljoprivrednih proizvođača sa područja Gradske opštine Tuzi, vinogradar Zef Dedvukaj, koji je predstavio svoje poslovanje i ostvarene rezultate.

On je, između ostalog, kazao da je za razvoj njegovog biznisa bila presudna finansijska podrška IRF-a i Ministarstva poljoprivrede kroz povoljne kreditne linije.

Predstavnici IRF-a su podsjetili da ta intitucija sa Ministarstvom poljoprivrede godinama kroz različite instrumente, mjere i kreditne linije podržava poljoprivredu.

„IRF je od osnivanja plasirao 438,5 miliona eura u crnogorsku privredu, od čega 139,4 miliona u poljoprivredu. Plan za ovu godinu je da se plasira najmanje 120 miliona eura kroz 33 aktuelne kreditne linije IRF-a, od čega je pet namijenjeno poljoprivredi i proizvodnji hrane kroz otkup poljoprivrednih proizvoda, Agrobudžet, IPARD i IPARD like projekte“, navodi se u saopštenju.

Iz IRF-a su kazali da će se, kada je u pitanju kolateral kao sredstvo obezbjeđenja kredita, ove godine posebno voditi računa o tome da hipoteka bude prije svega vrijedna.

„Bez obzira gdje se predmet hipoteke nalazio, u centru Podgorice ili u nekom ruralnom području, bitno je da su ispunjeni minimalni zakonski uslovi koje hipoteka zahtijeva“, rekli su predstavnici IRF-a.

Oni su dodali da će IRF u oblasti poljoprivredne proizvodnje kao instrumente obezbjeđenja kredita prihvatati premije, subvencije, grantove i direktna plaćanja koja obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede.

„Osim toga, IRF će prihvatati i druge instrumente obezbjeđenja kredita zakonom propisane, s tim što procijenjena vrijednost nepokretnosti mora biti najmanje vrijedna koliko i iznos traženog kredita“, objasnili su iz Fonda.

Izvor: CdM

(broj pregleda: 49)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *