Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Raspodjela priplodnih jarčeva kozarima u CG

Poljoprivredni proizvođači iz više crnogorskih opština koji se bave kozarstvom preuzeli su juče visokokvalitetne priplodne jarčeve koje su nabavili uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Raspodjela je obavljena na farmi u Župi, u Nikšiću.

Ministarstvo je subvencioniralo nabavku prilodnih jarčeva sa 50 odsto investicije, u cilju pospješivanja kozarske proizvodnje u Crnoj Gori koja bilježi pozitivne trendove, zahvaljujući sve većem interesovanju poljoprivrednika da se bave uzgojem koza i proizvodnjom kozijih proizoda, kao izuzetno profitabilnom proizvodnjom.

Jarac 2

Priplodni jarčevi u čistoj alpina rasi odgajani su, pod punom kontrolom stručnjaka za ovu oblast dr Ljubiše Petrovića, na farmi “Ćipranić” u nikšićkoj Župi. Nabavka priplodnih grla za kozare značiće poboljšanje rasnog sastava njihovih stada, odnosno povećanje produktivnosti proizvodnje. Na ovaj način, visokokvalitetni priplodni material stigao je na 23 farme koza u Nikšiću, Podgorici, Beranama, Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Baru i Kotoru.

Za prisutne kozare na farmi Ćipranić, tom prilikom, održano je i predavanje o savremenom kozarstvu, sa posebnim akcentom na teme kao što su adekvatan smještaj koza, kvalitetna ishrana, pravilna njega, muža, kao i sistem selekcije grla. Dr Petrović je tom prilikom proizvođačima pojasnio i organizaciju farme Ćipranić, kao primjera dobro vođene i zaokružene proizvodnje, jer osim objekta za uzgoj koza farma posjeduje i modernu mljekaru. Nekoliko desetina kozara, zainteresovani da unaprijede sopstvenu proizvodnju, bili su aktivni u razgovoru tokom predavanja.

Jarac3

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zajedno sa Službom za selekciju stoke nastaviće sa aktivnostima u cilju unapređenju, ne samo kozarstva, nego i drugih oblika stočarske proizvodnje u Crnoj Gori,  kroz terenske posjete, radionice, kao i mjerama i aktivnostima koje za cilj imaju povećanje produktivnosti i konkuretnosti domaćih proizvođača.

 

Izvor: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

(broj pregleda: 49)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *