Mali ribolov je tradicionalno kulturno dobro!

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu

EU / HRVATSKA – ITALIJA: -Na sjednici Odbora za zaštitu životne sredine, javno zdravlje i bezbjednost hrane održan je okrugli sto s povjerenikom za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir pitala je povjerenika planira li napraviti reviziju evropskog zakonodavstva, jer svi nemaju jednake uslove pa postoji potreba za prilagođenom regulacijom u Jadranu i mali ribolov treba zaštititi kao tradicionalno kulturno dobro.

Petir je istakla da je sistem malog ribarstva osnovni izvor življenja, predstavlja stogodišnju tradiciju i način rješavanja egzistencije, posebno na ostrvima u Jadranu. Hrvatski ribari zbog posebnosti Jadrana koriste specifične alate i opremu, koji se razlikuju od one u EU što je, nažalost, dovelo do ukidanja malog ribolova.

Petir je tom prilikom citirala Joška Božanića iz Komiže koji je rekao da zabraniti baciti mrežu s obale u Jadran isto je kao u Texasu zabraniti laso a u Australiji bumerang, što je izazvalo simpatije kod zastupnika i povjerenika.

Zastupnica Marijana Petir razgovarala je detaljnije o budućnosti malog ribolova u Jadranu s povjerenikom Vella i nakon sjednice Odbora i on je obećao tražiti rješenja kako bi se izašlo u susret hrvatskim malim ribarima kroz instrumente koji su na raspolaganju u EU i našlo adekvatno rješenje.

Takođe je na Odboru reagovala na izjavu zastupnika iz Italije Pernicola Pedicinija koji je tražio od povjerenika da upozori Hrvatsku na opasnosti od eksploatacije nafte u Jadranu. Rekla je da se ona protivi eksploataciji nafte u Jadranu, no da se sada sprovode istraživanja u Jadranu s hrvatske strane, a ne eksploatacija, dok je Italija u Jadran postavila devet platformi i planira postaviti još 19 pa je tražila od povjerenika Vella da upozori zastupnika Pedicinija da je eksploatacija nafte u Jadranu s italijanske strane, koja se provodi, takođe opasna za životnu sredinu.

Foto: PIXSELL

Izvor: www.agroklub.com

Autorka: Sandra Špoljar

(broj pregleda: 284)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *