Koliko su biljne zamjene za mlijeko zdravije od kravljeg?

U prodavnicama širom svijeta raste ponuda različitih vrsta mlijeka koja bi trebalo da predstavljaju zamjenu za kravlje. To su uglavnom mlijeka od soje, badema, lješnika i pirinča. Ipak, ne slažu se svi stručnjaci da ona predstavljaju zdraviju alternativu kravljem mlijeku.

mleko_11

Prema navodima doktora Alana Snedona, sojino mlijeko sadrži manje kalorija i zasićenih masnoća od kravljeg mlijeka, a opet ima sličnu količinu proteina. Takođe, ono može da smanji rizik od nastanka hormonskih poremećaja poput raka dojke ili prostate, ali i da ublaži simptome menopauze.

Bademovo mlijeko je, posle sojinog, druga najpopularnija zamjena za kravlje mlijeko u svijetu. Sadrži mali broj kalorija i nema zasićenih masnoća, ali ima manje proteina od kravljeg. Isto važi i za mlijeko od lješnika.

Pirinčano mlijeko ima vrlo malo zasićenih masnoća, ali je siromašno proteinima. Za razliku od mlijeka dobijenog od orašastih plodova, ova vrsta mlijeka ni na koji način ne štiti srce.

sojino_mleko_1

Sve ove zamjene za mlijeko siromašne su kalcijumom, vitaminima B grupe i jodom. I dok organizam može lako da apsorbuje nutrijente iz kravljeg mlijeka, to nije slučaj sa ovim alternativama, piše britanski časopis „Independent“.

Profesor Snedon dodaje da nije siguran zašto su zamjene za kravlje mlijeko danas toliko popularne, ali svakako ne bi želio da one u potpunosti zamijene kravlje mlijeko.

Izvor: agromedia.rs

(broj pregleda: 52)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *