Kako da se riješite neželjenih insekata u vašem domu

Ovoga puta govorićemo o neželjenim „podstanarima“ – insektima, ali ne u poljoprivredi, već o insektima koji se skrivaju u našim domovima, stanovima, kućama, vikendicama, lokalima, poslovnim ili bilo kojim drugim prostorima koje upotrebljavamo. Gradski život, pored komfora i svih povoljnosti po pitanju mjesta stanovanja, ima i lošiju stranu, kada se osvrnemo na problem u vezi sa neželjenim insektima u životnom prostoru.

 

Bubašvabe (smeđa bubašvaba poznatija kao buba rus), mravi (mali žuti, krilati, obični crni, veliki termiti), paukovi, stenice, stonoge, buve… najčešći su gosti, a ima i mnogih drugih manje poznatih vrsta.

bubasvaba

Gdje se kriju insekti?

Mogu biti svuda gdje postoji izvor hrane za njih ili mjesto gde se mogu skrivati i umnožavati.

Bubašvabe traže skrivena, mračna, vlažna i topla mjesta. Kuhinja, kupatilo, špajz, podrum i slične prostorije su žarišta. Tu se nalazi najveći broj, a druge prostorije, sobe, hodnici i slično manje su interesantni. Električne instalacije, utičnice, kućišta aparata, toplota motora bijele tehnike ih veoma privlači.
Stenice, buve, vaši i stonoge preferiraju meke površine, tepihe, namještaj, dušeke ili bilo koji oblik drvenarije.
Kućni paukovi, svima je poznato, žive gdje god mogu da raspletu mreže, na plafonima i skrivenim mestima.

Dezinsekcija se odnosi na suzbijanje insekata, i predstavlja rješenje koje treba primijeniti da bi se uklonili neželjeni insekti. Govoreći o načinu suzbijanja insekata, princip je jednostavan i svodi se na aplikaciju različitih oblika insekticidnih sredstava.

Sredstva za dezinsekciju

Sredstva koja se koriste za dezinsekciju mogu biti insekticidna ili biocidna.

  • Insekticidna sredstva za dezinsekciju u zatvorenom prostoru sadrže neki od hemijskih insekticida, a koriste se kao kvalitetna sredstva koja uspješno uništavaju odrasle insekte. U zavisnosti od oblika u kojem se nanose, mogu biti u vidu tečnog koncentrata, tečnog rastvora, čvrste kuglice, paste, praška, gela ili u obliku dimnog isparenja.
  • Biocidna sredstva za dezinsekciju u zatvorenom prostoru se koriste kao sredstva sa manjom koncentracijom aktivne materije, kvalitetna i bezbjedna za uništavanje odraslih insekata i nekih larvenih oblika. Po obliku mogu biti: tečni, praškasti, čvrsti ili u formi gela.

pauk

Kako primijeniti dezinsekciono sredstvo

Ukoliko primijetimo da u objektu ima nekoliko insekata, ili je namjera da se preventivno uradi zaštita od mogućeg nastanjivanja insekata, potrebno je uraditi postavljanje čvrstih sredstava: kuglice, pasta, prašak, gel ili eventualno odraditi prskanje rastvorom zaštitnog sredstva. Na ovaj način prisutni insekti će biti uklonjeni, a mjesto tokom dužeg perioda zaštićeno, ukoliko se pojave novi insekti.

mrav

Ako se svakodnevno javlja veliki broj insekata u jednoj ili više prostorija, onda je rješenje da se odradi prskanje tečnim sredstvom za suzbijanje insekata sa ponavljanjem za dvije nedjelje. Uz to, potrebno je postaviti i sredstvo u čvrstom stanju da bi se efekat suzbijanja produžio. Ovim se postiže uspješno trenutno i produženo djelovanje.

Izvor: agromedia.rs

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *