Iz Austrije došli u Šumadiju – hrane se ekološki i jašu konje

Nana i Igor nose porodično prezime Šonenberger-Gajić. On je sa prostora Balkana, a ona iz Švajcarske. Odvojeno i zajedno živjeli su u nekoliko velikih gradova Evrope, a onda su na posljednjoj destinaciji u Beču odlučili da urbani život zamene seoskim, u Šumadiji. I to po posebnom konceptu – ekološkom.

ergela01_foto_biljana_nenkovic

Koncept življenja porodice Šonenberger-Gajić ne podrazumijeva samo pravljenje ekološke hrane, već i vaspitanje četvoro djece bez televizora i brda igračaka. Svi zajedno posvećeni su i svojim konjima uz pomoć kojih organizuju terensko jahanje za strance, što im predstavlja izvor prihoda.

ergela02_foto_biljana_nenkovic

Ovaj bračni par doselio se u Kamenicu kod Kragujevca prije četiri godine. Selo su upoznali preko Naninog oca i majke, Švajcarca i Srpkinje, koji su prije dvadesetak godina tu kupili imanje. Kada su razmišljali gdje pobjeći iz grada, odlučili su da to bude isto selo, na posebnom imanju. Formirali su ekološko seosko domaćinstvo koje zbog zdrave hrane i posebnog pristupa životu predstavlja rijedak primjer povratka prirodi. Odluku su donijeli u eri kada svi odlaze iz sela u gradove. Oni su pošli suprotnim smjerom.

Oboje razmišljamo slično i stalo nam je da budemo u skladu sa prirodom. Tako smo željeli da odgajamo djecu. Zdravo se hranimo, sami uzgajamo voće i povrće bez ikakve hemije. Ako nešto ne može da uspije bez prskanja, onda znači i da ne pripada ovom podneblju. Uzgajamo heljdu, pravimo med, gajimo koze, skupljamo plodove prirode“, kaže Igor Gajić-Šonenberger, po zanimanju fizioterapeut.

imanje02

Njegova supruga Nana je ekonomista. Ona nikada nije imala dodira sa seoskim životom. Dolazila je samo u posjetu roditeljima, a sada tu živi i odgaja Mateju, Mariju, Konstantina i Arona. Najmlađi Aron je rođen u kući u Kamenici, a babica je bio upravo Igor. Ona tvrdi da je ovo idealan način života za djecu.

igor_aron_foto_bnenkovic

Odgajamo ih bez televizora. Imamo internet i mi biramo sadržaje koje mogu da gledaju. Najveći dio vremena su napolju, i sami smišljaju igre, igraju se sa životinjama. Zajedno spremamo hranu. Oni jedu hljeb od heljde i mekinja, čips od jabuke, musli od jezgra i ostalog suvog voća. Ničeg industrijskog nema u našoj ishrani. Pokušavamo da budem samoodrživi, koliko je to danas moguće“, kaže Nana Gajić- Šonenberger.

imanje01_foto_biljana_nenkovic

Za razliku od gradske djece, koju roditelji vode u parkove i igraonice, njihova čim izađu iz kuće, imaju prostranstvo pred sobom i moraju da upotrebe maštu da bi se zabavili. Svi zajedno posvećeni su konjima na imanju, jer porodica Šonenberger-Gajić ne živi od poljoprivrede, već od ekološkog turizma i organizovanja tura u terenskom jahanju. Na imanju imaju 13 konja. Ovaj sport isključivo je interesantan strancima.

nana_igor_deca_foto_bnenkovic

Terensko jahanje podrazumijeva ture od po 200 kilometara za šest dana. Imamo utvrđenu stazu koju smo istražili. Na gostima je da li će spavati i jesti u prirodi ili žele da predahe provedu kod domaćina. Imamo kote koje smo dogovorili sa domaćinima. Stranci su željni avanturizma i iskonske prirode, a Šumadija obiluje predjelima koji su upravo takvi. U blizini su Rudnik, Rajac… Prolazimo kroz sedam opština u jednoj turi“, kaže Igor Šonenberger-Gajić.

ergela03

Najčešći gosti ove porodice su Njemci, Švajcarci, Francuzi, Norvežani. Stranci žele avanturu, ali najbolja im je varijanta ako ih kroz nju vode dobro upućeni i oni koji poznaju njihov jezik. Vole da odsjednu i kod Nane i Igora u njihovom ekološkom gazdinstvu i uživaju u pripremi hrane ili igri sa djecom. Oni su više nego inspirativno društvo. Da li će i oni kada odrastu nastaviti da žive po principima svojih roditelja, odlučiće sami.

Foto: Biljana Nenković

Izvor: agromedia.rs

(broj pregleda: 101)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *