Istarski maslinari u posjeti Društvu maslinara Bar

1

Grupa istarskih maslinara je proteklog vikenda bala gost Društva maslinara iz Bara. Dugogoišnji maslinarski prijatelji iz Istre su odlučili da pravale skoro 900 kilometara dug put  u jednom smjeru i dođu u Bar kako bi posjetili svoje prjatelje, upoznali se sa maslinarstvom u Baru i Crnoj Gori, upoznali prirodne i kulturne ljepote i uživali  u jesenjem suncu.

Barani su imali zadovoljstvo da gostima pokažu Staru maslinu, Stari grad Bar, maslinjake u Dabanovu i Džidžarinu, veoma stare masline u Komini i Pečuricama i druge mnogobrojne zanimljivosti.

2

Gosti su imali zadovoljstvo da degustiraju barsko maslinovo ulje, kozji sir sa obronaka Rumije i druge specijalitete lokalne kuhinje. Oni se pored maslinarstva u Istri bave i agroturizmom i svoje maslinovo ulje i druge poljoprivredne proizvode plasiraju kroz turističku ponudu po vrlo povoljnim cijenama. U Baru i okolini su prepoznali odlične potencijale  za bavljenje agroturizmom i razvojem ove ponude na poljoprivrednim gazdinstvima. Istrani su bili začuđeni visinom stabala maslina u Baru i saznanjem da još uvjek postoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje. Potvrdili su preporuke koje Društvo maslinara Bar daje svojim maslinarima a koje se odnose na značaj rezidbe odnosno revitalizacije stabala maslina i spuštanja krošnje na visinu sa koje se plodovi mogu brati. Rekli su da u Istri ne posoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje ta da je ta praksa napuštena prije više od dvadeset godina.

Na obostrano zadovoljstvo i korist, gosti i domaćini su na svim poljima maslinarstva i turizma razmijenji svoja iskustva i saznanja i prenosili ih jedni na druge te je posjeta pored jačanja prjateljstva imala i korist edukacije.

Istrani su domaćine pozvali da i ove godine učestvuju na maslinarskim manifestacijama koje se organizuju u Istri  i budu njihovi gosti. Dva dana lijepog druženja su brzo prošla, prijateljstvo je učvršćeno i naučene su nove lekcije i potvrćeno je da su maslinarska druženja značajna za napredak na svim poljima.

(broj pregleda: 20)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *