Herceg Novi – potencijali za poljoprivredu i ruralni razvoj

logoi9Opština Herceg Novi, Sekretarijat za finansije turizam i ekonomski razvoj opštine Herceg Novi, Kontakt osoba: Dragica Nedović dip.ing poljoprivrede-samostalni savjetnik za poljoprivredu. Adresa: Trg Maršala Tita br.2  tel- 031 321 052, 068 824 482,  dragica.m.nedovic@gmail.com Radno vrijeme: 07-15 h.

Samo područje grada prestavlja urbani prostor dok zaleđe posjeduje sve odlike ruralnog kraja. Herceg Novi je pogodan za sadnju maslina, vinove loze, velikog broja vrsta voća, povrća i cvijeća a zastupljeno je i stočarstvo. Brdska područja bogata su ljekovitim i aromatičnim biljem te su pogodni za razvoj pčelarstva. Na području Hercegnovske opštine postoje potencijali u oblasti poljoprivrede koji mogu doprinijeti povećanju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta i vratiti nekadašnju prepoznatljivost ovog područja po proizvodnji cvijeća, maslina, agruma i povrća, a jagnjećeg i jarećeg mesa u zaleđu grada. Sve više je zastupljeno vinogradarstvo. Sjeverni rejon sa mjesnim zajednicama Kameno, Kruševice, Mokrine i Ubli ima prioritet razvoja poljoprivrede i turizma. Zapadni rejon Mojdež, Prijevor, Ratiševina, Sušćepan, Trebesin i Sutorinsko polje je oblast gdje je poljoprivreda važan faktor intezivne proizvodnje. Južni rejon Luštica priotitet razvoja čini poljoprivreda na bazi potencijala luštice (masline) i turizam revitalizacijom sela i uređenjem prostora na potezu Žanjice –Arza –Mirište. Seoska gazdinstva ne mogu opstati  ako se samo bave poljoprivrednom proizvodnjom pa se okreću agroturizmu.

 

Prirodno klimatski uslovi Herceg Novog mediteranskog tipa sa toplim i dugim ljetima i kratkim i blagim zimama prestavljaju jedan od najznačajnijih prirodnih resursa područja.

Specifično prirodno-geografske karakteristike posebno razruđen reljef i konfiguracija terena sa dominantnim brdsko planinskim ambijentom naglašenog južno-jadranskog i bokokotorskog identiteta u kombinaciji sa morskim zalivom neposredno vrši uticaj na razvoj Hercegnovskog područja. Cjelokupni prostor opštine Herceg Novi sa pristupnim akvatorijem, priobaljem i visoko uzdignutim frontalnim zaleđem Orjenskog masiva posjeduje karakter neponovljive ambijentalne cjeline. Na prostoru zaleđa izdvajaju se nacionalni park Orjen i živopisne ruralne cjeline u jasno definisanom pejzažu. Na poluostrvu Luštica nalaze se brojne ruralne cjeline, koje karakteriše tradicionalan način gradnje u kamenu i koje su uklopljene u agrokulturni pejzaž maslinjaka. U selima u zaleđu razvijen je seoski turizam i proizvodnja zdrave hrane, vazdušna banja, zimski turizam–manji kapaciteti, planinarenje, kao i revitalizacija ruralnih objekata a sve to čini investiciono zanimljive projekte. Ipak je proizvodnja zdrave hrane – maslinarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo ono što će dati doprinos razvoju ovog kraja. Treba promovisati osnovne vrijednosti ruralnog nasleđa duhovnih i materijalnih dobara.

 

U planu je centar organske hrane Kameno. Osnovna djelatnost ovog centra će biti eko –poljoprivreda. Organski uzgoj pomaže održavanju zdrave seoske zajednice i poboljšanje lokalne privrede. Centar organske hrane će uključivati: Staklenike, voćnjake, farmu koza, mliječnu stanicu za proizvodnju i prodaju kozjeg mlijekai proizvoda od mlijeka i pčelinjake.

Trenutno jedan od planiranih važnih projekata je i ski centar Orjen. Ovaj projekat bi produžio turističku sezonu od decembra do aprila i poboljšao turističku ponudu Herceg Novog. Ski centar će se nalaziti na 1300 m nadmorske visine i samo 30 min.vožnje od mora. U poređenju sa drugim centrima u zemlji, ski centar Orjen će biti idealna zimska destinacija zbog svoje pristupačnosti i dostupnosti jeftinijeg zimovanja i skijanja. Ski centar će se sastojati od različitih zona: hotelske zone, vila zone, zone zimskih sportova, turističkog centra, zone konjičkih sportova. Tu će biti različite ski staze: crne ski staza, crvena ski staza i plava ski staza sa uspinjačama i žičarama prilagođjene međunarodnim standardima, što će omogućiti odlične uslove za skijanje svim turistima od decembra do aprila.

 

Područje Herceg Novog ima dugu tradiciju u razvoju raznovrsnih oblika turizma. Herceg Novi je prepoznat prije svega kao ljetna turistička destinacija čiji su glavni resursi more, povoljna klima, prirodno i graditeljsko nasljeđe. Ali Herceg Novi ima izuzetne potencijale i za razvijanje zdravstvenog rehabilitacionog turizma, turizma u ruralnom zaleđu, lovnog i ribolovnog turizma, izletničkog turizma, nautičkog turizma, turizma posebnih interesa (ekstremni sportovi) i rekreativnog turizma , religioznog i generalno kulturnog turizma.

Institut “Dr.Simo Milošević„ je jedini banjski objekat u Crnoj Gori.

Razvoj ruralnog turizma temelji se na održivom razvoju odnosno na revitalizaciji već postojeće tradicijske gradnje, odnosno baštine, kojoj se daje nova turistička namjena. Ovaj oblik turizma nema potrebe za izgradnjom novih kapaciteta, već susreće se s izazovima kako na najbolji i najkvalitetniji način iskoristiti  postojeće strukture. Agroturizam na domaćinstvu gdje postoji i poljoprivredna proizvodnja nije više iluzija već stvarnost ovih područja. Osim usluga smeštaja moguće je doći na jednokratni izlet te uživati u gastronomskoj ishrani vlastitih proizvoda pogotovo u potpuno ambijentalnim kućama izgrađenim od prirodnih materijala. Vrijednost se destinacija, prije svega ogleda u ljubaznosti domaćina orginalnosti  ponude. Sama ponuda agro turizma raznolika je i specifična. I to od boravka u tradicionalno uređenim, ambijentalnim smještajnim kapacitetima, druženju s životinjama, sudjelovanje u seoskim radovima, pješačenja i vožnja biciklom, bavljenje eksternim sportovima, uživanjem u gastro ponudama (vino, pršut, sir, rakija) jednom riječju idealno za aktivan i antistres odmor daleko od urbane civilizacije .

 

Ipak, poseban značaj u transformaciji opštine Herceg Novi u prestižnu turističku destinaciju moraće da odigraju njeni kulturni resursi. Osnovna karakteristika kulturnog prostora Boke Kotorske jeste multikulturalnost. Ono što Herceg Novom daje specifičnost jeste ispreplijetanost, ne samo hrišćanskih nego i dugotrajni kulturni, religijski uticaj islama. Ovo istorijsko preplitanje uticaja različite vjere kultura i civilizacija dovela je do jedinstvene sinteze različitih stilova, posebno u domenu graditeljstva. Na teritoriji Herceg Novog ima 89 crkvenih objekata- 75 pravoslavnih i 14 katoličkih. Među njima posebno mjesto pripada manastiru Savina. Kompleks se sastoji od tri crkve. Ali i drugi sakralni spomenici imaju značajnu kulturnu i istorijsku vrijednost. Posebno je grad Herceg Novi poznat po svojim tvrđavama i kulama. (Španjola,  Kanli kula Forte Mare, Citadela.)

Herceg Novi je i grad Festivala. Najznačajniji među njima je svakako „Praznik Mimoze“ Koji se organizuje od 1969g. Ovaj festival traje cijeli februar. Praznik mimoze je  manifestacija u slavu  cvijeta  mimoza koja u ovoj opštini izdašno uspijeva u vrijeme kada je ostatak Evrope pokriven snijegom. Utemeljena je i opstaje na osnovama tradicije karnevalske svečanosti, nekada tipičnih za ove krajeve. Svečan začin daju mlade Novljanke zvane  mažoretke i pleh muzika. Hercegnovski filmski festival održava se u prvoj dekadi avgusta na jedinstvenoj sceni ljetne pozornice „Kanli kule“. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS),  se održavaju u aprilu u kojem učestvuju profesionalna i amaterska pozorišta.

Zabavno muzički festival „Sunčane Skale“ okuplja domaće i strane pjevače. Ovo bogatstvo kulturnog nasljeđa, kulturnih aktera i kulturnih manifestacija jedno je od osnovnih resursa opštine Herceg Novi.

 

(broj pregleda: 217)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *