Građani EU ustali protiv glifosata, Brisel prihvatio inicijativu

article1665

Evropska komisija registrovala Evropsku građansku inicijativu (ECI) koja traži zabranu najpopularnijeg herbicida. Prikuplja se milion potpisa

Evropska komisija odlučila je prije par dana da registruje Evropsku građansku inicijativu (ECI), koja poziva Komisiju “da predloži državama članicama zabranu preparata “glifosat”, reformiše proceduru  odobrenja pesticida i postavi širom EU obavezu smanjenja njihove upotrebe”.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ova inicijativa će biti zvanično registrovana 25. januara, a počeće prikupljanjem potpisa podrške inicijativi ECI, što će trajati godinu dana.

Podsjetimo, prošle godine u junu Evropska komisija je donijela odluku o privremenom tehničkom produženju korišćenja “glifosata” od 18 mjeseci na području Evropske unije. Čeka se da Evropska agencija za hemijske proizvode (ECHA) donese mišljenje o upotrebi spornog herbicida, a rok za to joj je kraj 2017. godine.

Evropska građanska inicijativa trebalo bi da za godinu dana prikupi million potpisa podrške građana u najmanje sedam država članica. U tom slučaju, Evropska komisija morala bi da reaguje u roku od tri mjeseca, odnosno da donese odluku o tome da li prihvata ili ne prihvata predlog ECI i na kraju da predloži članicama EU zabranu “glifosata”, koja bi bila obavezujuća za cijelu EU. U slučaju da ne prihvati inicijativu, ali i da joj da zeleno svijetlo, Komisija bi morala da objasni svoju odluku.

“Glifosat” je najbolje prodavan pesticid na svijetu. Sudeći prema podacima dostupnim javnosti, svega 15 do 20 odsto konvencionalnih poljoprivrednika ga ne upotrebljava, a razlog za njegovu široku upotrebu je to što veoma efikasno uništava korov. S druge strane, kada bi “glifosat” bio zabranjen, farmeri bi opet morali da uklanjaju korov mehanički – kao što se to radilo prije nekoliko decenija.

Stručnjaci kažu da bi zabrana ovog preparata imala ekonomske posljedice po poljoprivredu jer bi poskupila proizvodnju, dok bi s druge strane ekološke posljedice bile pozitivne.

Izvor: agrosmart.net

(broj pregleda: 68)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *