GODŽI – Čudo od voća!

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahtijeva (gotovo) nikakvo prskanje ili zaštitu.

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahtijeva (gotovo) nikakvo prskanje ili zaštitu.

TIBETANSKA BRUSNICA: Biljka godži potiče sa Tibeta (Lycium barbarum) i smatra se lijekom i hranom za dugovječnost. U medicini je nazivaju i crveni dijamant, jer se smatra da je prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma: olakšava bolna stanja zglobova, štiti jetru i srce i pomaže njihovom boljem funkcionisanju, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika krvotokom, smanjuje krvni pritisak, sprječava starenje kože, rješava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba.

Američki stručnjaci godži smatraju voćem vijeka. Istraživanja su potvrdila da godži plodovi sadrže 18 amino-kiselina, koje su neophodne za organizam, 21 mineral, mnogo vitamina i ostalih sastojaka potrebnih za jačanje imuniteta organizma koji je preduslov za zdrav i dug život čovjeka. Znači, bobice godžija nalaze se na prvom mjestu ORAC ljestvice koja mjeri antioksidativna svojstva, sa fantastičnih 23.000 jedinica na 100 g bobica. Na drugom mjestu je šljiva koja ima (samo) 5.770 jedinica. Učinak koji je zadivljujući vezuje se za antioksidanse koji sprječavaju proces odumiranja tkiva te nastanak različitih oblika karcinoma u tijelu, posebno raka materice i dojke kod žena, prostate kod muškaraca i raka debelog crijeva.

Godži je kao voćna vrsta, grm koji naraste 2-3 metra u visinu i 2 metra u prečniku, cvjeta od juna do avgusta mjeseca, a plodovi sukcesivno sazrijevaju od septembra do oktobra. Plod godžija su crvene bobice, dužine 1-2 cm, koje se jedu sirove, osušene ili prerađene u sokove i sirupe. Od bobica, koje po ukusu podsjećaju na grožđice, takođe se mogu spravljati i čajevi, likeri kao dodatak vinu, jogurtu i koriste se u pripremi jela sa pirinčom ili piletinom i kao dodatak salatama. Preporučeni dnevni unos je 10 do 30 grama osušenog ploda.

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahtijeva (gotovo) nikakvo prskanje ili zaštitu. Ukoliko se gaji na plantažama u područjima semiaridne ili aridne klime, ili na pjeskovitom zemljištu, da bi se obezbijedio korektan prinos potrebno je navodnjavanje i postavljanje folije koja biljku štiti od korova i sprječava isparavanje vode iz zemljišta. Na plantažama, sadi se na razmaku 3 x 3 metra ili 1.100 biljaka/ha.

Ljubiša Jovanović u svom dvorištu u Nišu uzgaja godži bobice. U bobicama odličnim za zdravlje i traženim u Evropi, prepoznao je mogućnost za dobar biznis i naručio sjeme iz Kine, Njemačke i Kanade.

„Uspjeli smo najprije da selekcijom sjemena sa tri kontinenta odaberemo ono pravo, visokohibridno i da to zasijemo”, objašnjava Jovanović. “Uspjeli smo da izvedemo biljku do određene visine, da počne da cvjeta i rađa.”

Sve je to uspjeo za samo nekoliko mjeseci. Za to vrijeme proizveo je i prodao 25.000 sadnica, a planira i zasade na većoj površini. U poslu najviše pomažu sinovi – apsolventi agronomije, motivisani mogućnošću da sebi obezbijede dobar posao, jer, na jednom hektaru, već u prvoj godini može da rodi 1.000 kilograma skupih plodova, čija je vrijednost na tržištu 30.000 eura. U plantažu od jednog hektara uložili su oko 20.000 eura i, kako navodi Jovanović, uloženo će povratiti već u prvoj godini, a u trećoj očekuju trostruko ili petostruko veću zaradu.

Sve to daje osnova za ambiciozne planove da se u uzgoj bobica, kojima se pripisuje dugovječnost Kineza, uključi što više ljudi, a Jovanovići su spremni da sljedeće godine proizvedu milion sadnica.

„Planiramo da sljedeće godine zasadimo sto hektara“, kaže Nemanja Jovanović. “Pozivam poljoprivrednike i nadam se da će banke odobravati kredite ljudima koji žele da se bave ovim poslom i da postanemo lider Balkana, a vjerovatno i Evrope.” Plodovi se beru od avgusta do oktobra, a antioksidantni i imunološki parametri godži bobica gotovo su dvostruko veći nego kod aronije.

Autorka: Svetlana Kovačević

Izvor: www.poljoprivreda.info

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *