Francuska: Potrošači će biti informisani o porijeklu namirnice iz jela koje kupuju

cheese-1024x681-400x280Potrošači u Francuskoj od 1. januara će biti informisani o tome odakle su namirnice iz jela koje kupuju. To se u EU u cjelini ne primjenjuje, a Francuska je dobila zeleno svijetlo Brisela da isproba ovaj sistem na dvije godine. Francuski poljoprivrednici smatraju da će im ova mjera koristiti.

Koje je porijeklo mesa u mojim lazanjama, ili mlijeko od kojeg je napravljen sir koji jedem? Na ova pitanja francuski potrošači će zahvaljujući inicijativi svoje zemlje uskoro dobijati odgovor.

U Evropi je trenutno dozvoljeno samo označavanje porijekla sirovih proizvoda, poput mlijeka, vina i ulja. Udruženja potrošača već odavno traže da se ovo promijeni, posebno nakon skandala 2013. godine kada su u lazanjama umjesto deklarisanog goveđeg mesa dobijali konjsko.

Francuski poljoprivrednici koji prolaze kroz krizu najavljenu mjeru vide kao podršku svojoj proizvodnji i podsticaj promociji kupovine proizvoda koji su u potpunosti napravljeni u Francuskoj.

Ministar poljoprivrede Francuske Stephane Le Foll u martu je od Evropske komisije dobio “zeleno svijetlo” za eksperimentalno isprobavanje ovakvog obilježavanja hrane u svojoj zemlji, zaključno sa 31. decembrom 2018.

Vladinim dekretom iz avgusta ove godine uvodi se obaveza isticanja oznake porijekla mlijeka i mesa koji se koriste kao sastojci u industrijski pakovanoj hrani.

Samo proizvodi u kojima je isključivo francusko meso ili mlijeko moći će da nose onaku “proizvod francuskog porijekla”, objasnili su iz ministarstva.

Označavanje je propisano u slučajevima kada meso u sastavu proizvoda učestvuje sa najmanje 8%, a za mlijeko je prag 50%. Iznad tog praga, pripremljena jela će morati da nose oznaku za mlijeko i meso proizvedeno u inostranstvu. Za meso obavezni podaci su zemlja porijekla, uzgoja i klanja životinje. Za mlijeko se traže podaci o zemlji prikupljanja, čuvanja i prerade.

“Poljoprivredno-prehrambena industrija moraće da se navikne na zamisao da potrošači žele transparentnost”, izjavio je za AFP predsjednik udruženja za zaštitu prava potrošača UFC-Šta izabrati (Que Choisir) Alain Bazot.

Izvor: Euroactiv

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *