EU ne troši na klimatske akcije koliko je planirala

climate-changeEvropska unija potrošila je na borbu protiv klimatskih promena barem 11 milijardi eura manje nego što je planirala, upozorio je Evropski revizorski sud (ECA).

Borba protiv promjena klime od ključnog je značaja za EU koja treba da ispuni svoju obavezu UN u zauzdavanju rasta globalne temperature na ne više od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa. Brisel je postavio za cilj da između 2014. i 2020. godine na akcije protiv promjena klime troši najmanje jedan euro na svakih pet iz budžeta EU.

“Postoji ozbiljna opasnost da EU ne dostigne svoje ciljeve”, rekao je revizor zadužen za izvještaj objavljen 22. novembra, Fil Vin Oven (Phil Wynn Owen).

Revizori su kritikovali Evropsku komisiju što je koristila svoju metodologiju za izračunavanje potrošnje za klimatske promjene umjesto da je koristila onu Organizacije za evropsku saradnju i razvoj (OECD), koja je međunarodni standard.

Ako se primijene pravila OECD, samo potrošnja za borbu protiv klimatskih promjena u poljoprivredi i ruralnom razvoju manja je za oko 33 milijarde eura, navode revizori koji su zaštitnici interesa evropskih poreskih obveznika.

Komisija je precijenila poljoprivrednu potrošnju za klimatske akcije praveći pretpostavke koje nisu opravdane, ocijenili su revizori, prenosi EurActiv.com.

Poljoprivreda je jedan od sektora koji najviše doprinose globalnom zagrijavanju u EU.

Kako se ističe u izvještaju, potrošnja za borbu protiv klimatskih promjena je veća iz Evropskog regionalnog razvojnog fonda i Kohezionog fonda. Međutim, velikog zaokreta u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i Evropskom socijalnom fondu nema.

“Napretka ima, ali se u ključnim oblastima potrošnje uglavnom radi kao i ranije”, upozorio je Vin Oven.

EU je odlučila da najmanje 20% budžeta za 2014-2020. ide za klimu. Od 2014. do 2016. je međutim trošila u prosjeku samo 17,6% i, da bi nadoknadila taj manjak, procenat izdvajanja iz budžeta bi od 2017. do 2020. trebalo da bude povećan na 22%.

Program istraživanja EU Horizont 2020. alocirao je 24% svoje potrošnje u klimatske akcije a planirao je da to izdvajanje bude 35%. Revizori ističu da nema planova kako će taj program dostići planirani procenat.

U izvještaju se Evropska komisija poziva da koriguje sve precijenjene podatke i donese planove za kompenzovanje manjka. Revizori kažu i da izvještavanje o potrošnji za borbu protiv promjena klime mora da bude realnije i uključi dobrobiti takve potrošnje.

Komisija je odgovorila revizorima da je u potpunosti posvećena borbi protiv promjena klime i da smatra da postoji “značajan zaokret ka većim klimatskim akcijama”.

Istovremeno, Komisija priznaje da praćenje i sprovođenje potrošnje za klimatske akcije u budžetu EU treba da bude bolje ali brani svoju metodologiju kao “inovativnu i detaljnu”.

Izvor: agronews.rs

(broj pregleda: 22)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *