Dogovorene aktivnosti na projektu uzgoja i prerade kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, zajedno sa saradnicima i predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem, primio je danas delagaciju NR Kine, koja boravi u Crnoj Gori sa ciljem realizacije projekta uzgoja i prerade kineskog ljekovitog bilja u našoj zemlji.

Na sastanku je razmotrena dinamika aktivnosti na realizaciji ovog projekta koji je proistekao iz Memoranduma o saradnji u oblasti ljekovitog bilja, potpisanog na nivou vlada Crne Gore i Kine, krajem prošle godine na samitu u Rigi. Projekat u Crnoj Gori je prvi na kome je kineska Vlada konkretizovala aktivnosti na realizaciji sporazuma koje je Kina postpisala u Rigi sa zemalja centralnoistočne Evrope, u okviru Inicijative 16+1.

Delegaciju iz Kine činili su predstavnici provicnije Sečuan, eminentni načunici iz oblasti tradicionalne kineske medicine i predstavnici uglednih farmaceutskih kuća. Kineska delegacija prethodnih dana boravila je u opštini Nikšić.

Na sastanku sa potpredsjednikom Simovićem predstavnici kineske delegacije ocijenili su da zemljište koje su obišli na području te opštine ispunjava uslove za sadnju kineskog ljekovitog bilja koje se koristi u tradicionalnoj medicini te države.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović istakao je značaj realizacije projekta za valorizaciju zemljišnih potencijala, povećanje proizvodnje i prerade ljekovitog bilja u Crnoj Gori, kao i za uključenost poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore. Ministar je ukazao na mogućnost uspostavljanja mreže kooperantskih odnosa, odnosno uključivanja farmera iz Nikšića i drugih opština u projekat, koji bi mogli na svojim posjedima da proizvode ljekovito bilje i da proizvod plasiraju na tržište na bazi partnerskih odnosa. Takođe je ukazao na značajan potencijal i razvojnu šansu u održivoj eksploataciji prirodne populacije ljekovitog bilja u Crnoj Gori.

Ministar Simović je istakao da ovaj projekat može da podstakne i razvoj zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, što bi donijelo i brojne druge razvojne šanse. U skladu sa starom kineskom mudrošću „Put od hiljadu milja počinje prvim korakom“, na današnjem sastanku je podijeljeno obostrano zadovoljstvo da su već prvi koraci zajednički napravljeni u realizaciji ovog projekta.

Predstavnici kineske delegacije zahvalili su se potpredsjedniku Simoviću i gradonačelniku Nikšića Veselinu Grboviću na prijateljskom prijemu. Saglasili su se sa potpredsjednikom u viđenju razvojnih mogućnosti ovog projekta i predložili formiranje zajedničkog ekspertskog tima koji će raditi na odabiru vrsta ljekovitog bilja koje će se uzgajati, kao i na definisanju ostalih aktivnosti na projektu. Iskazali su posebno zadovoljstvo zbog otvorenosti i iskazanoj spremnosti predsjednika Opštine Nikšić i njegovih saradnika za realizaciju ovog projekta.

U predstojećim mjesecima, kako je dogovoreno, potrebno je izvršiti odabir raspoloživog zemljišta u državnom vlasništvu pogodnog za uzgoj odabranih ljekovitih vrsta, na teritoriji Nikšića, za planirani obim realizacije, uzgoj na 60ha i dodatnih 6ha za izgradnju objekata za preradu.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

(broj pregleda: 55)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *