Danas na dobroj cijeni pir, kvinoja, baby povrće

Uzmemo li u obzir proizvodnju žitarica koja je najzastupljenija u našim krajevima i osvrnemo li se na pšenicu i pir, pir je u prednosti kod modernih potrošača koji tragaju za proizvodima bez glutena, a pir je stari oblik pšenice koji ima puno manje glutena od obične.

Upravo stoga, izbirljivi i svjesni konzumenti, spremni su platiti višu cijenu za proizvode bez glutena. Upravo stoga, potražnja za pirom je tri puta veća od potražnje za pšenicom, a što se najviše odražava upravo u cijenama“, izrekla je na 2. Nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji “Slavonika” Victoria Zinchuk, glavna direktorica Sektora za poljoprivredno savjetovanje Evropske banke za obnovu i razvoj, London.

Organski pir se proizvodi tri puta manje od potražnje

S obzirom na to da se pir koristi za proizvodnju hljeba, tjestenina, keksa, piva (popularnog u Njemačkoj, Luksemburgu i Belgiji), smjesa za palačinke, vafle i drugog, za njega postoji i ogromno tržište, a kada govorimo o istom, nužno je istaknuti kako se u ovo vrijeme organskog pira trenutno manje proizvodi nego što treba.

Kvinoja kraljica zdravlja!

Od pira, malo kontroverznija žitarica je kvinoja, odnosno sjeme kvinoje koje potiče iz latinske Amerike, a koju su prepoznali konzumenti jer je puna blagodeti za zdravlje.

Dobavljači iz Latinske Amerike ne mogu je proizvesti dovoljno za svoje potrebe i upravo se ovdje stvara mjesto za tržište. Iako je Evropa nije prije proizvodila, zemlje poput Francuske, Njemačke, Holandije su već su prošle testiranje i dokazale da nikad omjer i razmjer neće biti jednaki onima u Latinskoj Americi“, objašnjava Zinchuk.

Cijena kvinoje od 2013. tri puta porasla

Kvinoja je nekada davno uz kukuruz bila jedna od dvije osnovne prehrambene namirnice u carstvu Inka, te upravo stoga poljoprivrednici koji proaktivno traže izazove kako bi se uhvatili u koštac s novim proizvodima treba da se okrenu kvinoji čija se cijena od 2013. utrostručila.

Sade slonov luk ne da prežive, nego da zarade novac

Osim pira i kvinoje, tržištu nedostaje i slonov luk za koji se zbog nevjerovatnog ukusa u restoranima postižu paprene cijene. “Šef kuhinje je voljan dobro platiti za slonov luk, a najveći razlog je njegov nevjerovatan ukus. Jedna poslovna fabrika u Engleskoj se bavi proizvodnjom ovog luka, a poljoprivrednici ga sade ne da prežive, nego da zarade novac”, poručuje Zinchuk.

Baby (mini) povrće donosi veću dobit od običnog

Jeste li ikad pomislili da bejbi (mini) povrće može donijeti veći profit od običnog? “Osoba koja raspolaže sa 30.000 ha kao npr. ukrajinski proizvođači, neće uzgajati mini povrće jer ga neće nikad moći (stići) prodati, ali u Hrvatsku godišnje dolazi 16 miliona turista koji jedu u lokalnim restoranima u kojima šefovi kuhinje znaju kako iskoristiti ove namirnice koje po kilogramu postižu znatno višu cijenu od običnih“, dodaje ona.

Bosiljak, mirođija, ruzmarin, vlašac, estragon – na malim površinama dobri rezultati

Bosiljak, mirođija, ruzmarin, vlašac, estragon – na malim površinama donose dobre rezultate, ali se postavlja pitanje kako pristupiti tržištu.

Arhitekti koji se bave uređenjem eksterijera obožavaju ukrasne trave

Možemo li reći da je uzgoj ukrasnih trava alternativa s obzirom na to da ih arhitekti koji se bave eksterijerom obožavaju i da se turizam sve više razvija? “Lako se reprodukuju, neke od njih su u grumenu i kao takve mogu se presađivati. S obzirom na to da se turizam u Hrvatskoj sve više razvija, biće sve veća potražnja za ovom vrstom biljaka. Tražiće ih hoteli i vlasnici privatnih domova koji će htjeti da uljepšaju svoj eksterijer“, tvrdi Zinchuk.

Agroturizam – pored smještaja, nudi mogućnost povezivanja škola i sveučilišta

Pored smještajnih mogućnosti, agroturizam nudi mogućnost povezivanja škola i sveučilišta tako da se organiziraju razni eventi, festivali, posjete vinarijama, farmama. “Mnogo farmi nema mogućnost da gosti koji ih posjete ostave povratnu informaciju. Isto tako, nisu zastupljene na inostranim portalima, zbog čega turisti ne mogu vidjeti šta iste nude“, dodaje Victoria.

 

Izvor: agroklub.com

(broj pregleda: 51)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *