Cijena jaja raste u EU

jaja-1-400x280Prodaja jaja u EU povećala se preko 9 poto u godinu dana. Zajedno s rastom potražnje, bolest je nastavila da remeti lanac distribucije i da uzrokuje manjak u zalihama, regulišući rastuće cijene. Industrijski analitičar Mintec primarno ističe izbijanje ptičjeg gripa u EU koji je uzrokovao rast. Izbijanja u Švedskoj, Italiji i Mađarskoj – svim glavnim proizvođačima – zajedno s drugim mjestima prisilila je vlasti na preduzimanje nacionalnih mjera zabrane izvoza i kretanja živine.

Cijene jaja su zatim rasle za 16 posto od oktobra 2016., a očekuje se manjak na početku 2017. Predviđena proizvodnja u EU pala je za 8 posto za prvi kvartal 2017. Mintecov portparol rekao je za FoodNavigator: „Izbijanja ptičjeg gripa utiču na cjelokupno tržište, čak i ako posebna područja nisu pod uticajem. Restriktivne mjere ograničavanja kretanja živih ptica često znače da farme neće biti u mogućnosti da nabave nove ptice za ispunjavanje broja lijeganja, uprkos tome što nema izbijanja unutar samih farmi.“

Francuski ministar poljoprivrede ističe da se proizvođačka cijena jaja povisila 20 posto u Francuskoj u jednoj godini, i 14 posto u proteklih pet godina. Tokom 2016. kaže da se uvoz jaja povećao 7 posto, dok je izvoz pao 1,7 posto.

U listopadu 2016. bilo je najveće povećanje prodaje jaja u UK od kraja ratne racionalizacije u 1950-im kada se mnogo kupaca okrenulo jajima kao alternativnom izvoru proteina. Prema Kantar Wordpanelu, prodaja se povećala 3,9 posto  UK do novembra 2016.  – ekvivalentno oko 204 miliona više jaja nego u 2015.

Povećanje zabrinutosti javnosti za održivom mesnom industrijom, naročito stočnom, takođe je pomogla u povećanju popularnosti vegetarijanske ishrane koja se većinom oslanja na mliječne proizvode kao izvor proteina.

Uz potvrde slavnih poput Jamie Olivera, koji podstiče „zamjenu bifteka za nekoliko jaja“ i brojnim pozivima aktivista i političkih tijela na poreze na meso, potražnja za jajima će nastaviti da raste.

Izvor : www.agrobiz.hr

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *