BIZNIS IDEJA: Proizvodnja svježe BUKOVAČE

Danas sa osmijehom kažu da se isplatilo - „Iako smo amateri u svemu, sve što radimo nam uspijeva“.

Danas sa osmijehom kažu da se isplatilo – „Iako smo amateri u svemu, sve što radimo nam uspijeva“.

CRNA GORA, DANILOVGRAD: -Dragomir Šćepanović, Podgoričanin „na privremenom radu u Bjelopavlićima“, na svom imanju u Kosiću nadomak Danilovgrada proizvodi bukovaču. U pitanju je veoma rijetka i izuzetno cijenjena vrsta pečurke. Prije skoro dvije decenije, Dragomir i njegova supruga ostali su bez posla u nekadašnjim državnim gigantima i okrenuli se privatnom biznisu.

Godinama su se uspješno bavili trgovinom, sve do pojave ekonomske krize i primata velikih marketa koji su u potpunosti potisnuli male trgovce sa tržišta. U posao sa bukovačom krenuli su krajem 2012.godine. Iako je imanje na kome Dragomir proizvodi pečurke nekad bilo namijenjeno isključivo za odmor i uživanje, Šćepanovići su ga iskoristili za pokretanje novog posla – proizvodnju svježe bukovače. Na ovu ideju Dragomir je došao slučajno, razmatrajući šta bi mogao da radi na svom imanju. Pošto je u pitanju veoma rijetka proizvodnja, savjete je nalazio uglavnom putem Interneta. Iako se na dosta mjesta interesovao i pokušavao doći do konkretnih instrukcija, vrlo teško je dobijao odgovore. Odlučio je da sam krene u proces proizvodnje, pa kako bude. Danas sa osmijehom kažu da se isplatilo – „Iako smo amateri u svemu, sve što radimo nam uspijeva“.

Od 2008. godine Dragomir sarađuje sa Alter Modusom. Prve kredite koristio je u vrijeme bavljenja trgovinom, najčešće za nabavku robe. Pokretanje novog posla gotovo u potpunosti je isfinansirao pomoću kredita. Ozidao je četiri prostorije, nabavio klima uređaje, agregat, lampe i svu ostalu potrebnu opremu. Da bi u potpunosti zaokružio proces, Dragomir planira izgradnju i petog objekta. Ističe da nikad nije bio za neke velike obaveze, uvijek je uzimao onoliko koliko je potrebno da se posao završi a da može poslije uredno izmirivati rate i normalno živjeti.

Tehnologija proizvodnje bukovače nije ni malo jednostavna – od zahtjevne pripreme i sadnje micelija, održavanja odgovarajuće klime u prostorijama za proizvodnju (temperature, vlažnosti, osvjetljenja i sl.), do vremena koje je potrebno da gljiva dostigne zrelost za branje. Cijeli proces traje nešto više od mjesec dana. Kako bi obezbijedio kontinuiranu prodaju tokom cijelog mjeseca, Dragomir je do sada ozidao četiri prostorije u koje u različito vrijeme stavlja kompost, tako da u svakom trenutku ima bukovače spremne za branje. To zahtijeva izuzetno veliki svakodnevni rad, posebno u periodu pripreme komposta. Iako je preduzeće registrovao na sina, gotovo cijeli posao proizvodnje nosi Dragomir zajedno sa suprugom.

Prodaja mu dobro ide, mada je najveći problem što ljudi malo znaju o ovoj vrsti pečurke i njenim svojstvima. Dragomir se ipak nada da će se i ta situacija uskoro promijeniti, jer se mladi sve više okreću zdravoj ishrani, a bukovača je na vrhu liste zdravih i hranljivih proizvoda. Iako je kako kaže „ušao u štos“, smatra da će tek nakon ovog ljeta moći sa sigurnošću da kaže da je u potpunosti savladao proizvodnju bukovače.

dragomir_sepanovi_1_20130607_1776428471 dragomir_sepanovi_8_20130607_1201806909 dragomir_sepanovi_9_20130607_1407945545 dragomir_sepanovi_11_20130607_1655765917 dragomir_sepanovi_12_20130607_2050104625 dragomir_sepanovi_13_20130607_1798160818

Izvor: www.altermodus.me

 

(broj pregleda: 3345)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *