Banane kakve znamo nestaju lagano, upozoravaju iz FAO

banane-nestaju-400x280Banane su najprodavanije voće na planeti. Ali one kakve znamo su pred uništenjem, još jedno je upozorenje. Devedeset devet odsto količine banana koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti “kevendiš”, a upravo njoj prijeti uništenje zbog gljivičnog oboljenja TR4.

“Trenutno nemamo efikasan način za borbu protiv bolesti tipa TR4 i jednom kada zaraza obuhvati plantažu, može da opstane na tom tlu i decenijama”, objavio je krajem 2016. godine FAO.

TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji devedesetih godina i od tada se proširio u Afriku i djelove Bliskog Istoka. Ako bi zahvatio Indiju, najvećeg svjetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svjetskog izvoznika, posljedice bi mogle biti pogubne.

U svijetu je zabilježeno oko 1. 500 sorti banana. Još nije utvrđeno koja bi mogla da posluži kao zamjena “kevendišu”, ali možda mogu da pomognu u razvijanju sorte koja je otporna na TR4.

“Kevendiš” je postao primarna sorta šezdesetih godina kada je njena prethodna sorta “gros mišel” zbrisana sa lica zemlje sličnim oboljenjem.

Oni koji su probali obje sorte, kažu da je “gros mišel” bio ukusniji.

“Banane kakve znamo mogle bi biti u ozbiljnoj opasnosti, ali ne treba da očajavamo nego da razvijamo nove sorte, otporne na bolesti”, kažu u FAO.

Izvor:b92

(broj pregleda: 46)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *