Administracija potroši svaku četvrtu kunu

Veliki troškovi na administraciju

Veliki troškovi na administraciju

HRVATSKA: -Svaka četvrta kuna koju će Ministarstvo poljoprivrede u 2013. potrošiti iz budžetom mu dodijeljenih 3,68 milijardi kuna nije namijenjena poljoprivrednim gazdinstvima za direktne podrške zbog podsticanja proizvodnje hrane nego će pokriti plate i ostale troškove vezane uz zaposlene. U ministarstvu i još šest njemu priključenih agencija radi ukupno 2600 uposlenih, a ovogodišnji trošak njihovog ‘administriranja’, otkrivaju podaci Ministarstva finansija, iznositi će golemih 956 miliona kuna.

Poljoprivredne podrške proteklih godina su, kako u javnosti tako i na političkoj sceni te posebno kroz žestoke polemike u Saboru nebrojeno puta osporavane kao enorman trošak državne blagajne koji nije donio očekivane efekte u proizvodnji hrane. Međutim, izlistavanje konkretnih finansijskih pokazatelja za period 2004.-2013. iz baze podataka ministarstva koje drži ključ svih državnih finansija otkriva da su podrške isplaćene 2004. kao i iznos koji je predviđen za isplatu u 2013. ostale gotovo na istom nivou dok je istovremeno trošak administracije koja radi pod kormilom Ministarstva poljoprivrede povećan sa 10,9 na 25,9 posto.

Naime, ukupan budžet ovog ministarstva u 2004. iznosio je 2,08 milijardi kuna, poljoprivrednicima je kroz podrške isplaćeno 1,73 milijarde kuna dok je za cjelogodišnji trošak administracije, a broj zaposlenih vrtio se oko 750 osoba, tada izdvojeno 227 miliona kuna. Prema dostupnim projekcijama ministarstvo koje već drugu godinu vodi Tihomir Jakovina tokom 2013. od ukupno raspoloživih 3,68 milijardi kuna na podrške će usmjeriti 1,85 milijardi kuna, a za trošak administracije potrošiti će gotovo milijardu kuna.

Iako je na rast broja zaposlenih kroz minulih desetak godina dijelom uticalo prilagođavanje standardima koja nalaže članstvo u Evropskoj uniji, tako Agencija za plaćanja u poljoprivredi osnovana 2006. danas broji 560 uposlenih, a do kraja godine imati će ih 660, javna je tajna da je znatan dio zaposlenih stigao nakon što su pojedine političke opcije zasjele u Banskim dvorima.

 

Autor: Božica Babić Foto: RGBStock.com

Izvor: www.agroklub.com

(broj pregleda: 429)

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *